Polisen bevakar avspärrningarna kring skyddszonen.
Polisen bevakar avspärrningarna kring skyddszonen.

Fler provsvar väntas först i morgon

ANNONS
|

Skyddsområdet kring kärnkraftverket Simpevarp kommer att vara kvar tills vidare, men sökandet efter döda fåglar trappas nu ner. Det meddelade Jordbruksverket på en pressträff på Figeholms konferenscenter vid 11-tiden på torsdagen.

- Vi räknar med att dra ner sökandet till hälften under fredagen, därmed kommer vi också att lätta på restriktionerna, säger Håkan Henrikson, insatsledare från Jordbruksverket.

Torsdagsmorgonens fynd inskränkte sig till en ensam död skarv. Sammanlagt har cirka 35 döda fåglar samlats in i området av de veterinärer och hemvärnsmän som trotsar snöfall och svåra isförhållanden.

Den svårt sjuka mink som har hittats i skyddsområdet och avlivats kommer också att testas. Men enligt experterna är det mycket osannolikt att den smittats. Hittills finns inga konstaterade fall av fågelinfluensa hos mink någonstans i världen.

ANNONS

Sju döda vildänder har även hittats vid reningsverket i Västervik, dock vid olika tillfällen. Också de har skickat till analys. Om det visar sig att de är smittade kommer delar av Västervik att förklaras som skyddszon.

Nu väntar man med spänning på de första provsvaren från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala. De beräknas vara klara på fredagen.

På torsdagen tog regeringen beslut om att fågelinfluensa av typen H5N1 ska klassas som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen.

Det betyder bland annat att en läkare som upptäcker sjukdomen hos en patient måste anmäla detta till Smittskyddsinstitutet.

Dessutom ska smittan spåras och alla som kan ha exponerats för den måste informeras.

ANNONS