Fler mister bidrag efter skolk

ANNONS
|

Även skolorna på andra håll i landet har blivit bättre på att rapportera elever med ogiltig frånvaro till CSN. Totalt har 12 862 gymnasieelever blivit av med minst ett studiebidrag, en ökning med cirka 3 000 elever. Så har det varit de senaste åren. Men att ökningen skulle bero på att gymnasieelever skulle skolka mer nu än tidigare, tror inte Magnus Forss, presschef på CSN.

En dag eller mer i veckan

- De senaste åren har vi jobbat hårt med information och fler skolor gör nu ett bättre arbete. Att det uppmärksammats i medierna har också betydelse, säger han.

ANNONS

Som gymnasieelev får man 1 050 kronor i studiebidrag under tio månader varje år. Om man är i skolan. 20 procents skolk eller mer under en månad betyder att man blir av med bidraget under en månad. Exakt hur mycket pengar det handlade om förra läsåret är för tidigt att säga.

- Det rör sig om några tiotals miljoner. Men de indragna bidragen har andra värden än de rent ekonomiska. Det är viktigt att eleverna vet om att de blir behandlade på samma sätt i olika skolor i olika städer, säger Magnus Forss.

I Göteborg blev 765 gymnasieelever av med minst ett studiebidrag på grund av skolk. Det är mer än dubbelt så många som för två år sedan.

Helene Odenjung (fp), vice ordförande i utbildningsnämnden i Göteborg, tror att det behövs fler åtgärder för att få eleverna att gå på lektionerna. Till exempel att skicka sms till föräldrarna så fort deras barn inte är i skolan.

>b>Närvaroplikt på gymnasiet

- Många har en föreställning om att gymnasiet är frivilligt. Men när du väl har kommit in har du närvaroplikt. Det viktiga är ju att eleverna får den kunskap de ska ha. Det är inte roligt att gå till jobbet varje dag heller, men ibland måste man göra det, säger hon.

ANNONS

Från och med i höst ändrar CSN reglerna som gäller det tionde studiebidraget som betalats ut i juni.

Tidigare har bara de elever som skolkat på våren blivit av med det.

Ändringen innebär att även de elever som skolkar på hösten, går miste om den sista utbetalningen.

Indragna studiebidrag

ANNONS