Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Under förra året inleddes ett nytt samarbete, där den svenska polisen och Migrationsverket kunde börja kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fler marockaner utvisas efter nytt samarbete

  Fler marockaner utvisas från Sverige efter nytt samarbete kring fingeravtryck. Enligt organisationen Habibi innebär det för många bara ytterligare utanförskap och fattigdom. Men regeringens hållning i frågan är tydlig.

  - Sverige har inget ansvar efter att personen fått sin asylansökan prövad, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Ett nytt samarbete kring fingeravtryck gör att fler unga marockaner utvisas från Sverige, rapporterar SR Ekot.

  Polisen och Migrationsverket kan kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko. Genom fingeravtrycken har många personer med utvisningsbeslut kunnat identifieras, och därmed tas emot i Marocko.

  Rest tillbaka

  Men enligt organisationen Habibi, som grundats för att hjälpa marockanska barn och ungdomar i utanförskap i Sverige, riskerar många av de utvisade att återigen hamna i fattigdom. Vilket i sin tur har medfört att flera av dem som organisationen fortfarande har kontakt med rest tillbaka in i Europa.

  - Vad visar vi ut dem till? Många har befunnit sig i Sverige sedan flera år tillbaka. Väl hemma i Marocko saknar ungdomarna oftast ett socialt skyddsnät och då väljer vissa att resa in i Europa igen, hävdar en av initiativtagarna till Habibi, Sooi Schneider.

  Från regeringens håll är det här en fråga för marockanska myndigheter, inte svenska.

  - Sverige kan inte ta ansvar för vuxna män som fått sina asylansökningar prövade och sedan blivit utvisade till Marocko. Det sker först om de skulle återvända hit, säger Morgan Johansson.

  Kan inte utvisas

  Organisationen Habibi hävdar att det finns många vuxna marockaner kvar i Sverige, som vill resa hem, men som inte kan utvisas då det saknas identifikationshandlingar och fingeravtryck. Men Morgan Johansson tror snarare det är en fråga om samarbetsvilja.

  - I de allra flesta fallen går det att styrka en persons identitet, via till exempel släkt och familj. Men det krävs att man medverkar i processen.

  Saknar skäl

  Många av de unga marockaner som kommit till Sverige har saknat tillräckliga asylskäl, och en del av dem har hamnat på gatan och fastnat i kriminalitet och drogmissbruk, rapporterar Ekot. En bild som Sooi Schneider känner igen. Men nu möter organisationen allt yngre personer på gatan i Sverige.

  - Ja, det blir vanligare att vi kommer i kontakt med yngre tonåringar, ibland även barn i tioårsåldern. I det här fallen måste reglerna kring särskilt ömmande fall kunna tillämpas, anser Sooi Schneider.

  Antalet verkställigheter till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 förra året, enligt statistik från Kriminalvården.