Laktosfri mjölk är en av de produkter som omfattas av de nya kraven på D-vitaminberikning, enligt Livsmedelsverket.
Laktosfri mjölk är en av de produkter som omfattas av de nya kraven på D-vitaminberikning, enligt Livsmedelsverket.

Fler livsmedel ska berikas med D-vitamin

Två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett för lågt intag av D-vitamin än rekommenderat och efter förslag från Livsmedelsverket utökas nu kraven på obligatorisk D-vitaminberikning av livsmedel.

ANNONS
|

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan för D-vitamin. För att behålla en tillräcklig nivå under vintern behöver människor i de nordiska länderna få i sig mer från kosten. Det saknas breda representativa studier om D-vitaminnivåer hos svenskar, men tidigare matvaneundersökningar indikerar att två tredjedelar av den vuxna befolkningen har ett lägre intag än rekommenderat.

För lite

- När det gäller D-vitamin är det ganska många som får i sig för lite, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

ANNONS

För att fler ska få i sig tillräckligt har myndigheten drivit igenom en utökning av den obligatoriska D-vitaminberikningen av livsmedel. Mjölk som omfattas av kraven på berikning är en bra källa för D-vitamin men från och med den 16 maj i år ska fler produkter inkluderas samtidigt som de nuvarande nivåerna höjs.

Av de nya kraven berörs särskilt tillverkare av vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk samt fil, yoghurt och flytande margarin som fram tills nu berikat sina produkter på frivillig basis. Även ekologiska produkter omfattas av den nya lagstiftningen.

Saknas kunskap

D-vitamin, som finns naturligt i till exempel fisk, skaldjur, ägg och kött, reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Brist på vitaminet kan orsaka rakit, så kallade "engelska sjukan" hos barn, samt benuppmjukning hos vuxna, berättar Åsa Brugård Konde.

- Men eftersom D-vitamin är ett hormon så kan det också ha en inverkan på andra sätt. Än så länge vet vi för lite – men förhoppningsvis får vi mer kunskap på området framöver, säger hon.

För att företagen ska hinna anpassa sig till de nya berikningskraven kommer de äldre reglerna att fortsätta gälla under en övergångsperiod, till och med den 15 maj 2020.

ANNONS
TT

Fakta: D-vitaminberikning

Livsmedelsverkets matvaneundersökning från 2010-2011 visar att två tredjedelar av den vuxna befolkningen i Sverige inte får i sig tillräckligt med D-vitamin i relation till de nordiska näringsrekommendationerna som ligger på 10 mikrogram D-vitamin om dagen.

De nuvarande reglerna om obligatorisk D-vitaminberikning omfattar minimjölk, lättmjölk, mellanmjölk och margarin men Livsmedelsverket har drivit på för en utökning. Från och med den 16 maj inkluderas även mjölk med en fetthalt upp till 3 procent, vegetabiliska och laktosfria alternativ till mjölk samt fil, yoghurt och flytande margarin och matfettsblandningar. Lagstiftningen gäller, med undantag för ekologiska livsmedel, enbart produkter tillverkade i Sverige eller specifikt för den svenska marknaden.

Det D-vitamin som används vid berikning kommer från fettet i fårull. I vegetabiliska livsmedel används vanligen ett ämne som finns naturligt i skogssvamp.

Källa: Livsmedelsverket

ANNONS