Fler kvinnor ägnar sig åt jakt

Allt fler kvinnor jagar. Att jakt är macho och grabbigt stämmer inte, anser Christine Hansson, aktiv jägare sedan tio år.

ANNONS
|

- Det kan göra mig lite ledsen att folk utanför jägarkretsar tror det. Om de hade följt med ut så tror jag att de hade fått en annan bild, säger Christine Hansson i Höganäs som för två år sedan kom ut med en bok om jakt.

Bland Svenska jägareförbundets medlemmar har andelen kvinnor det senaste året ökat med tre procent. Av förbundets runt 160000 medlemmar är nu 13767 kvinnor och var femte person som tar jaktlicens är kvinna.

ANNONS

Från en jägarfamilj

- Sedan tio–femton år tillbaka har det blivit fler kvinnor varje år. Så även om det inte är så många totalt så blir det hela tiden fler kvinnor, säger Christina Nilson-Dag, informationsansvarig på Svenska jägareförbundet.

Christine Hansson är uppvuxen i en jägarfamilj.

- På den tiden kom döttrarna inte med ut på jakt. Där ser man en skillnad i dag.

Nu ser hon många unga kvinnor som intresserar sig för jakt och viltvård, ofta via ett hundintresse.

"Otroligt lärorikt"

Christine Hansson övertalades av en kvinnlig mentor att ta jägarexamen.

- Jag lärde mig så mycket som jag inte varit medveten om att jag behövde veta. Jag vill uppmuntra fler att ta jägarexamen – det är otroligt lärorikt och man lär sig om svensk viltvård, svensk natur och svenska djur. Det är roligt att förstå varför man ser ett spår i naturen. Plötsligt drar hunden in i ett snår, nu vet jag att det är ett rådjur som gått där.

ANNONS

Från att inte ha varit särskilt lockad av vapen och att döda djur, ser hon nu något värdefullt i att ta tillvara hela djuret, även skinnet.

- Just nu håller min man på att helgrilla ett vildsvin. Vilt är det mest klimatsmarta köttet man kan äta.

TT

Fakta: Viltkött

Världsnaturfonden (WWF) rekommenderar viltkött – i och med att det inte behövs extra odlingsmark eller foder för vilda djur så bedöms växtgasutsläppen som små.

Ett kilo nötkött orsakar 23–39 kilo växthusgaser.

Det går inte åt någon särskild betesmark för vilda djur, såvida de inte stödutfordras eller äter från åkrar.

Inga bekämpningsmedel används för viltkött.

Viltkött utgör två till tre procent av den totala köttkonsumtionen i Sverige i dag. Enligt WWF finns det utrymme för att distribuera mer av viltköttet till butik och konsumenter – i dag äts det mesta viltköttet upp av jägarna, deras familjer eller bekanta.

Svenskar äter 50–55 kilo kött per person om året.

Skulle mängden viltkött i Sverige och det importerade viltköttet delas upp på Sveriges befolkning skulle det motsvara 2,5 kilo benfritt kött per person om året.

Källor: Livsmedelsverket, WWF

ANNONS