Fler kommuner lyckas med mottagandet av personer med uppehållstillstånd. Arkivbild.
Fler kommuner lyckas med mottagandet av personer med uppehållstillstånd. Arkivbild.

Fler kommuner klarar ta emot nyanlända

Majoriteten av kommunerna har klarat att ta emot de nyanlända som de anvisats under 2016. Cirka 20 kommuner har fortfarande anvisade personer kvar att ta emot enligt 2016 års kommuntal.

ANNONS
|

Av 21700 personer återstår i dag cirka 300 personer som har uppehållstillstånd och har väntat längre än sex månader på att flytta från asylboende till den anvisade kommunen, enligt Migrationsverket.

- Då har man i stort sett lyckats med uppdraget, säger Veronika Lindstrand Kant, tillförordnad operativ chef på Migrationsverket, till TT.

- För den enskilde är det viktigt att snabbt kunna bosätta sig i en kommun och komma i gång med sin etablering. Det gäller inte bara bostad, utan den trygghet som följer med.

ANNONS

20 har anvisade personer kvar

Med en dryg månad kvar till årsskiftet hade 45 kommuner inte ens nått upp till halva sin kvot. Nu är det cirka 20 kommuner som fortfarande har vissa anvisade personer kvar att ta emot enligt 2016 års kommuntal.

Några av kommunerna som fortfarande har anvisade nyanlända kvar att ta emot är Partille, Staffanstorp, Tyresö och Täby. Enligt Migrationsverket kommer dock Täby kommun att lösa de återstående för 2016 inom de närmaste veckorna.

"Har verkligen gett resultat"

Veronika Lindstrand Kant menar att Migrationsverket alltid har varit tydligt med att de personer som anvisas ska tas emot inom den tid som lagen anger. Något som hon anser har varit bra för både myndigheten och kommunerna som har fått tid till att förbereda sig.

- Vi har haft en bra dialog med många kommuner tillsammans med länsstyrelsen. Samtalen har verkligen gett resultat, säger hon.

I januari 2017 tog Migrationsverket över hela uppdraget att anvisa nyanlända. Ett uppdrag som tidigare låg hos Arbetsförmedlingen.

TT

Fakta: Antal anvisningar i siffror

2016

Kommuntal totalt: 21702

Antal anvisade: 21532

Antal mottagna: 19714

Antal pågående som inte mottagits ännu: 298

Antal avbrutna anvisningar: 1520

2017

Kommuntal totalt: 23600

Antal anvisade: 17810

Antal mottagna: 10171

Antal pågående som inte mottagits ännu: 5391

Antal avbrutna anvisningar, ersätts av nya för 2017: 2248

Andel som mottagits av totala kommuntalen: 43 procent

Antal personer inskrivna på Migrationsverkets boenden med uppehållstillstånd: 10000

Källa: Migrationsverket

ANNONS