Fler dödliga nätdroger narkotikaklassas

ANNONS
|

Efter flera dödsfall omklassificeras fyra substanser från "hälsofarlig vara" till narkotika. Samtliga fyra är varianter av fentanyl som tillhör gruppen syntetiska opioider. Dessutom narkotikaklassas två nya substanser.

Åtgärden är en del i arbetet med att komma åt problematiken med nätdroger, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

"För regeringen är det oerhört viktigt att minska narkotikadödligheten, där arbetet med att se över vilka substanser som ska narkotikaklassas är prioriterat. Att vi är snabba är en viktig del", säger socialminister Annika Strandhäll (S) i en kommentar.

Att substanserna narkotikaklassas betyder att det blir olagligt att bruka dem och att straffen för olovlig hantering av dem blir strängare.

ANNONS

Utöver det förklaras ytterligare åtta nya substanser som hälsofarlig vara.

TT

Fakta: Fler substanser narkotikaklassas

De fyra substanser som tidigare har betecknats som hälsofarliga blir nu narkotikaklassade: metoxiacetylfentanyl, cyklopropylfentanyl, THF-F och 4F-iBF. Substanserna är varianter av fentanyler och tillhör gruppen syntetiska opioider.

Ytterligare två nya substanser förklaras som narkotika: ALD-52 och ETH-LAD.

Åtta nya substanser klassificeras som hälsofarlig vara: 3-fenylpropanoylfentanyl, bensoylfentanyl, tetrametyl­cyklopropanfentanyl, U-48800, 4-AcO-MET, 4F-alfa-PiHP, 4-fluoro-N-etylpentedron (4F-NEP) och 6-EAPB.

Källa: Regeringen och Folkhälsomyndigheten

ANNONS