På parkeringen vid köpcentrat Mobilia i Malmö bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa, men byggnaden går fortfarande inte att använda på grund av fuktskada. Arkivbild.
På parkeringen vid köpcentrat Mobilia i Malmö bygger Malmö stad ett tillfälligt boende för hemlösa, men byggnaden går fortfarande inte att använda på grund av fuktskada. Arkivbild.

Fler barn blir hemlösa i Malmö

Hemlösheten ökar i Malmö – och barn är särskilt drabbade. Hälften av dem som har blivit hemlösa är inflyttade under det senaste året och bostäderna räcker inte till.

ANNONS
|

Antalet individer och andelen barnfamiljer som är hemlösa i Malmö växer.

Årets kartläggning som har genomförts av arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Malmö stad visar att det finns över 3300 hemlösa personer. Drygt 1300 av dem är barn, vilket är en ökning med 26 procent sedan förra året.

Mest ökar den strukturella hemlösheten, som omfattar det som inte beror på missbruk eller psykisk ohälsa bland vuxna.

Under året har 4000 hushåll fått hjälp med tillfälliga bostäder. Däremot är det svårt att ordna fasta och mer långsiktiga boenden, förklarar de ansvariga kommunalråden i kommunen.

ANNONS

Enligt kartläggningen står inflyttade personer för hälften av alla hemlösa som har tillkommit under det senaste året. En liknande utveckling var det förra året, och även då var den ökade inflyttningen en stor förklaring till siffrorna.

Den största ökningen skedde 2016 då antalet hemlösa hushåll i Malmö steg med 30 procent. Men antalet hemlösa hushåll i Malmö är nu på en rekordhög nivå.

TT

Fakta: Hemlöshet i Malmö

Nästan 2000 vuxna personer och drygt 1300 barn är hemlösa i Malmö.

Bland vuxna har hemlösheten ökat med tolv procent sedan samma tidpunkt för ett år sedan – och bland barn är ökningen 26 procent.

Den här gången har Malmö stad även räknat ut hur länge personer har levt i hemlöshet i Malmö. Det visar bland annat att två procent av alla hemlösa har varit utan bostad i mer än tio år. Den största gruppen har varit hemlös mellan ett och tre år.

Varje år kartlägger kommunen hemlösheten, men kartläggningen omfattar bara de personer som är i kontakt med socialtjänsten och som inte har något stadigvarande boende och inte har löst boendefrågan alls eller bara på mycket kort sikt. Det betyder att EU-migranter, papperslösa och andra som inte är skrivna i Malmö inte omfattas av kartläggningen.

Källa: Malmö stad

ANNONS