I år behöver man inte lämna soffan för att besöka kyrkogården under allhelgonahelgen. Arkivbild.
I år behöver man inte lämna soffan för att besöka kyrkogården under allhelgonahelgen. Arkivbild.

Fixa kyrkogårdsbesöket hemifrån

Allhelgona är Sveriges populäraste religiösa högtid. Människor går man ur huse för att tända ett ljus vid någon närståendes grav och minnas och kanske sörja. Men i år kan kyrkogårdsbesöket skötas hemifrån.

ANNONS
|

För två år sedan lanserade Svenska kyrkan digital ljuständning. Via kyrkans hemsida kan den som önskar tända ett ljus i träd på utvalda kyrkogårdar och torg med ett enkelt knapptryck. I år har tjänsten utvecklats Svenska kyrkan erbjuder ett digitalt besök på en kyrkogård.

- I år har vi försökt göra det ännu enklare för folk att minnas någon. Vi vill ta dem som inte går till kyrkogården dit elektroniskt med en 360-film, säger Mattias Nihlgård, chef för kommunikationsutveckling hos Svenska kyrkan.

ANNONS

Öppnar på fredag

Filmen visar kyrkogården i 360 graders vinkel på Facebook och Youtube och låter betraktaren besöka en kyrkogård under en minut. De som gör det virtuella besöket uppmanas också att dela sina minnen av den de tänker på under besöket under hashtaggen "taenminut" i sociala medier.

- Den digitala kyrkogården kan besökas från och med fredag kväll och är tillgänglig under samma tider som de flesta besöker verkliga kyrkogårdar, säger Mattias Nihlgård.

Det går även att tända digitala ljus via kyrkans hemsida men i år tänds inte någon lampa fysiskt någonstans.

Rustas för anstormning

Enligt en undersökning från SOM-institutet är allhelgona den religiösa rit som flest svenskar deltar i. Varannan svensk uppgav i en undersökning 2011 att de tänt ljus vid någons grav i samband med allhelgona.

- Alla kyrkogårdar rustas just nu för detta. Man krattar löv, gör det fint och förbereder. Det är nästa helg som de flesta besökarna kommer, med en topp på lördagen när det är mest ljus och människor, säger Mattias Nihlgård.

ANNONS

Fakta: Allhelgonahelgen

Allhelgonahelgen innehåller två helgdagar.

Alla helgons dag är en rörlig helgdag som firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. I år infaller Alla helgons dag den 5 november.

Alla själars dag firas dagen efter alla helgons dag, på söndagen. Traditionellt är det på alla själars dag man minns och hedrar sina döda närstående.

Allhelgonadagen infaller alltid den 1 november men är inte längre en helgdag.

Källa: Svenska kyrkan

Fakta: Ritualtoppen

SOM-institutet frågade 2011 svenskarna hur ofta under de senaste 12 månaderna deltagit i olika ritualer. Nästan varannan tillfrågad svarade att de tänt ljus i samband med allhelgona medan endast var tionde varit på julotta eller midnattsmässa.

ANNONS