Fjärilsciklid
Fjärilsciklid

Fiskar förbjuds på nattklubb

ANNONS
|

I slutet av augusti anmälde organisationen Djurens Rätt det välkända musik- och nöjesetablissemanget Kulturbolaget i Malmö för att ha ett akvarium på sin nattklubb. I en hörna ovanför en soffgrupp simmade tio ciklider i ett akvarium med 800 liter vatten.

Allt var rent och snyggt i akvariet och det fanns gott om växter och gömslen för fiskarna. Problemet för fiskarna var det höga ljudet och de blinkande lamporna på nattklubben.

Enligt Jordbruksverket får inte djur utsättas för buller, som påverkar deras hälsa negativt och eftersom ljudet utanför akvariet är över 65 decibel, är det troligen minst detsamma i vattnet. En fysiker i Uppsala har kommit fram till att ljud transporteras dubbelt så snabbt i vatten som i luft.

ANNONS

Sagt och gjort. Djurens Rätt anmälde Kulturbolaget för fiskarnas lidande. I kombination med lokalens dygnsrytm, blinkande ljus och stora mängder människor är lokalen en olämplig plats att hålla djur på, skrev Djurens Rätt i sin anmälan.

Nu ger länsstyrelsen i Skåne djurrättsorganisationen rätt. Förutom ljud, ljus och mycket folk vid fel tid på dygnet är det också orätt att sätta krok i levande fisk, för att använda den som bete. Även ryckfiske, där man sänker ner krok i ett fiskstim och rycker till är förbjudet.

Det är också olagligt att flå fiskar levande, ha dem i runda guldfiskskålar, att döda fiskar som hålls i fångenskap utan föregående bedövning samt att utföra ingrepp som medför lidande på fiskar i fångenskap.

ANNONS