Forskare har nu tagit fram en pillerstor dator som i framtiden kan komma att mäta dina gaser i magen. Arkiv.
Forskare har nu tagit fram en pillerstor dator som i framtiden kan komma att mäta dina gaser i magen. Arkiv.

"Fisdetektorn" mäter gas i magen

ANNONS
|

Snart hoppas forskare kunna mäta dina gaser genom en liten sväljbar dator, rapporterar SVT Nyheter.

Den så kallade fisdetektorn, stor som ett vitaminpiller, är en mikrodator med hölje som är tänkt att sväljas. Väl nere i magen ska detektorn mäta gaser och se hur tarmbakterierna mår. Informationen skickas sedan till en mottagare utanför kroppen.

Tanken med den pillerstora detektorn är att göra det enklare för sjukvården att göra mätningar i mage och tarmar, något som i dag kräver ingrepp.

Tidigare har fisdetektorn, som utvecklats på Melbourne Institute of Technology (RMIT), enbart använts på djur. Nu har den för första gången testats på människor, däribland forskarna själva.

ANNONS

Sväljbara sensorer är ett tekniskt område som växer. Professor Henrik Sjövall på Sahlgrenska akademin tycker att framstegen på det här området är lovande men att det är alldeles för tidigt för att tas i bruk av sjukvården.

- Kapseln är ett intressant forskningsverktyg, men är absolut inte redo för införande i sjukvården. Vi vet alldeles för lite om i vad mån den där ”gasprofilen” avspeglar kliniska symptom, säger Henrik Sjövall till SVT Nyheter.

TT

ANNONS