Småpartierna lyckades tillsammans bara skrapa ihop 1,4 procent i riksdagsvalet.
Småpartierna lyckades tillsammans bara skrapa ihop 1,4 procent i riksdagsvalet.

Fiasko för uppstickarna i valet

Uppstickarpartierna Medborgerlig samling (MED) och Alternativ för Sverige (AFS) har drivit fram ett stort engagemang i sociala medier under valrörelsen. Men när vallokalerna öppnade på valdagen var det få väljare som brydde sig.

ANNONS
|

Invandringskritiska AFS partiledare Gustav Kasselstrand – som uteslöts ur Sverigedemokraterna 2015 – meddelade att en ”politisk jordbävning” var att vänta och sjösatte en påkostad valkampanj. Konservativa MED har i sin tur byggt upp en stark närvaro på Twitter och Facebook med galjonsfigurerna Katerina Janouch och Alexander Bard.

Exakt hur många röster AFS och MED lyckades skrapa ihop i riksdagsvalet är ännu oklart. Men med Feministiskt initiativs 0,4 procent borträknade återstår 1 procent för småpartierna. Utebliven succé alltså.

- Generellt är det svårt att starta ett nytt parti och få mycket röster. Man behöver ofta en lång tid att bygga en väljarbas, säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som är expert på högerpopulistiska och högerextrema partier, till Dagens Nyheter.

ANNONS

- Behovet av ett ytterligare parti som liknar SD kanske inte är så stort.

MED erövrade dock platser i kommunfullmäktige i Höör, Laholm och Torsås.

"Redo för nästa steg!", twittrar partiledaren Ilan Sadé.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) gjorde inte heller något avtryck. Man hade kandidater i kommunvalen i Boden, Kungälv och Ludvika, men det blev inga mandat.

"Har Nordiska motståndsrörelsen då gjort ett uselt val? Den som påstår att valresultaten är mycket goda är inte ärlig mot vare sig själva eller andra och ska vi enbart räkna med hårda siffror, svart på vitt, är svaret ja", skriver nazistledaren Simon Lindberg på NMR:s sajt.

TT

ANNONS