Schyman blir inte Feminist

ANNONS
|

Partiets namn var en av dagens första frågor under den pågående partikongressen i Västerås. Namnbytet har varit uppe till diskussion flera gånger tidigare men på årets kongress för första gången med stöd av en enig partistyrelse. Partiledaren Gudrun Schyman har motiverat ett namnbyte med att partiet numera är etablerat och inget initiativ. Andra menar att det nuvarande namnet är långt och otympligt.

Men på kongressen ansåg flera ledamöter att det vore fel av partiet att genom sitt namn göra anspråk på att inkludera alla feminister. Namnet Feministerna skulle också uppmana väljarna att i första hand ta ställning till en identitet, löd ett annat motargument.

ANNONS

- Jag är rädd för att vi kommer att få den feministiska rörelsen mot oss, säde Malte Lindstam som också tyckte att det vore riskfyllt att göra namnbytet bara ett år före nästa val.

Under söndagen ska kongressen väja partiledare. Valberedningen har föreslagit Gudrun Schyman som en av två partiledare. Parhästen föreslås bli Victoria Kawesa, partiets antirasistiska talesperson.

TT

ANNONS