Felkönade Freja i artikel - flera gånger

Freja Lindberg var med i en artikel om pronomen och könsidentiteter. Men själv blev hen felkönad flera gånger. - Det är helt åt helvete att det blev så, säger hen.

ANNONS
|

18-åriga Freja Lindberg var med i en Metro-artikel som handlade om olika pronomen och könsidentiteter. Freja Lindberg är ickebinär transperson och har pronomenet hen. Men i artikeln könas Freja som hon, flera gånger. Något som väckt kritik i sociala medier. Och Freja Lindberg är besviken.

- Det är helt åt helvete att det blev så. Och det är så vanligt förekommande just när en ska ta upp sådana frågor. När transpersoner ges utrymme är det cispersoner som för transpersoners talan. Det är därför det ofta blir väldigt skevt vinklat, säger hen.

Inför publiceringen fick Freja Lindberg rätta reporterns artikeltvå gånger. Men ändå blev det till slut fel.

ANNONS

- Personen som intervjuade mig skickade ett utkast till mig två gånger och hade felkönat mig på ett flertal ställen i båda versionerna. Jag fick skriva om texten eftersom de hade vinklat mina formuleringar på ett felaktigt sätt. Och ändå felkönade de mig två gånger i den fysiska tidningen, och hen fortsätter:

- Att felköning förekommer är det som bidrar och upprätthåller rådande strukturer. Metro skriver en artikel om hur skadligt det är och sedan begår de exakt sammafelsom är kärnan i hela förtrycket. Det är så otroligt skevt.

När Freja Lindberg såg tidningen tidigt på morgonen kontaktade hen reportern.

- Reporternsa att det var helt oförsvarbart från deras sida. De skulle sammankalla hela redaktionen för ett samtal om detta. De förstår sitt misstag, men att det har skett är helt obegripligt.

En person som reagerade i sociala medier var Stina Wollter som publicerade en bild på artikelnpå Twitter.

- Jag har följt det fullkomligt oförklarliga och ohämmade hat som drabbar Freja främst på Instagram. Jag vet hur hen mår av att bli felkönad. Att bestämma sigför att göra en artikel och sedan göra exakt det de skriver om, det blir så absurt.

Men Stina Wolltermenar att det är dags att det väcks en diskussion.

ANNONS

- Vi befinner oss i en tid av växtvärk. Människor som kräver att bli respekterade och synliggjorda. Det kan vara svårt en tid för människor att vänja sig vid det. Olika pronomen, könsidentiteteroch så där. Jädrar var det går på automatik ibland. Hur ska vi lösa det här? Låt oss prata om hur lätt det kan bli fel och hur vi ska komma åt det.

Och Metro erkänner sitt misstag.

- Reporterns text var helt korrekt, men en artikel går på en tidning igenom flera led när den ska publiceras. I ett av dessa led brast det, under tidspress precis före deadline för papperstidningen. Detta är tråkigt och pinsamt, men illustrerar tydligt hur viktigt det är att vi på Metro – och andra tidningar – skriver mer om dessa frågor. Ju fler som pratar om det, desto mindre risk för misstag, sägerEric Ljunggren, Metros ansvarige utgivare.

Cispersonär, väldigt förenklat, den som inte är transperson. Helt enkelt en person vars kropp, juridiska kön och könsidentitet hänger ihop enligt normen. En person som föddes med snippa och fick "kvinna" registrerat i folkbokföringen, som ser och alltid har sett sig själv som tjej/kvinna är till exempel en cistjej/ciskvinna.

Ickebinärkan den person kalla sig som identifierar sig som mellan eller bortom kvinna–man-uppdelningen av kön. Ibland används ”ickebinär” som ett paraplybegrepp för olika könsidentiteter som inte följer tvåkönsnormen. Ickebinär betyder inte samma sak för alla som definierar sig som det. En del känner sig som både tjej och kille. Andra känner att de befinner sig mellan de kategorierna. Många ickebinära känner sig inte som något kön alls.

Pronomenär till exempel hon, han, hen och den – det man vill bli kallad när någon pratar om en i tredje person (till exempel: hen är snäll, jag tycker om hen). Pronomen kan hänga ihop med ens kön/könsidentitet, men behöver inte göra det. En del föredrar att bli omnämnda med förnamn i stället för med pronomen. Om man är osäker på någons pronomen kan man fråga i ett enskilt samtal (till exempel: "Vilket pronomen har du/Vilket pronomen vill du att jag använder om dig?"), använda personens namn i stället för pronomen eller vända sig till personen och säga "du" om man deltar tillsammans i en grupp.

Transpersonär ett paraplybegrepp som syftar till att rymma hela den mångfald av identiteter, grupper och personer som på olika sätt identifierar sig som trans. Transperson kan alltså den person kalla sig som bryter mot samhällets normer kring kön och könsidentitet. Ibland används det engelska begreppet trans* med samma betydelse. Gemensamt för transpersoner är att ens könsidentitet eller könsuttryck inte stämmer överens med det juridiska kön man fick när man föddes och som bestämdes av hur ens kropp såg ut och tolkades då. Begreppet transpersoner inbegriper människor som vill korrigera sin kropp och byta juridiskt kön (transsexuell), personer som inte är vare sig kvinna eller man (till exempel bigender, genderqueer, ickebinär, intergender), människor som använder kläder och andra attribut som brukar anses som typiska för ett annat än det egna könet (crossdresser, transvestit), artister som överdriver könskodade attribut när de uppträder (drag) och personer som inte vill, kan eller tycker att det är viktigt att definiera sig i fråga om kön (till exempel agender, ickebinär, neutrois, nongender). Trans har ingenting med ens sexualitet att göra, utan det handlar om könsidentitet. Som transperson kan man vara homosexuell, heterosexuell, bisexuell, asexuell eller något annat.

Källa: Transformering.se

ANNONS