Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Försäkringskassan har granskat fusket med vab. Arkivbild.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Felaktiga vab-betalningar för 900 miljoner

  Närmare 900 miljoner kronor har under 2017 betalats ut felaktigt för vård av sjukt barn, uppger Försäkringskassan i en ny rapport.

  Hela 15 procent av alla utbetalningar är felaktiga, vilket framgår av de slumpmässiga kontroller som genomförts under 2017, enligt Försäkringskassans rapport.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det kan handla om allt från några minuters arbetstid, som att man inte vet hur lång lunch man har, till högst medvetna fel, som att man begär vab och går till jobbet, vilket är bedrägeri, säger Alexandra Wallin, försäkringsdirektör och chef för avdelningen Barn och familj.

  Hon konstaterar att de kontroller Försäkringskassan gör är bra, man att de kan bli bättre.

  - Vi behöver intensifiera vårt kontrollarbete, och utveckla de metoder vi använder. Vi behöver utveckla självbetjäningstjänsterna så att det blir lättare att göra rätt.

  Försäkringskassan konstaterar att utbetalningarna av tillfällig föräldrapenning har ökat omotiverat sedan kraven på intyg togs bort 2012. Försäkringskassan konstaterar också att antalet misstänkta brott ökar. Kassan polisanmälde år 2012 totalt 941 ärenden. 2016 var den siffran uppe i 2045.

  - Men den absolut övervägande majoriteten av föräldrarna vill göra rätt, och det gör de också.