Personerna bakom fejkmyndigheterna köper annonser på Google så att deras företag ska hamna först bland sökträffarna. Arkivbild.
Personerna bakom fejkmyndigheterna köper annonser på Google så att deras företag ska hamna först bland sökträffarna. Arkivbild.

Fejkmyndigheter växer på nätet

Falska myndighetssajter som tar betalt för tjänster är ett växande fenomen. Konsumentombudsmannen uppmanar konsumenter att vara försiktiga.

ANNONS
|

Du behöver kanske körkortstillstånd eller ny registreringsskylt, söker på nätet och kommer till ett formulär som du fyller i. Men den som inte är uppmärksam kan hamna hos en fejkmyndighet som tar betalt för tjänster som är gratis. Sajterna kan också ta betalt för att förmedla en ansökan för något som kostar hos myndigheten, så att du får betala dubbla avgifter.

- Vi ser det här som ett jätteproblem. Det skadar förtroendet för myndigheter och kostar onödiga pengar för konsumenterna, säger Carolina Andersson, processråd hos Konsumentombudsmannen (KO).

ANNONS

Växer snabbt

KO har nyligen stämt personen bakom sajten Konsumentenheten som dök upp när man googlade Konsumentverket, och som tagit betalt för tjänster som är gratis. KO tittar även på rättsliga åtgärder mot Trafikenheten.se.

Fenomenet med falska myndighetssajter är ganska nytt, men växer snabbt. Det började 2016 med Adresstjänst, en tjänst som var snarlik Adressändring, men tog 500 kronor för en tjänst som annars var gratis.

- Sedan dess har det ökat under hösten, och verkligen eskalerat sedan december.

Konsumenter har lurats att betala allt från relativt små summor på några hundralappar upp till flera tusen.

- De som driver sidorna tjänar jättemycket på det här. Det är delvis samma krets av personer och en del av dem har varit inblandade i tidigare mål och hemsidor. Många av dem har också flera domännamn registrerade.

Var uppmärksam

Carolina Andersson uppmanar konsumenter att vara försiktiga med sökträffar. Personerna bakom de falska myndighetssajterna har använt sig av annonser på Google för att marknadsföra sina tjänster.

ANNONS

- Var uppmärksam på vilka träffar du får på Google om det är en annons. Kolla avsändaren, är det en riktig myndighet?

Den som råkat betala till en falsk myndighet råder hon att anmäla till KO och bestrida betalningen.

- Det är tyvärr inte jättestor chans att man får sina pengar tillbaka, man har inget påtryckningsmedel när man redan har betalt. Men vi vill jättegärna att man anmäler till oss, för då kan vi agera.

TT

Fakta: Så undviker du att bli lurad

Var uppmärksam på vad du får för träffar på nätet. Är det en annons? Vem är avsändaren?

Se hur resten av sajten ser ut. Ofta ser formulären riktiga ut, medan resten av sidan är mer amatörmässig.

Om du drabbas – anmäl till Konsumentverket. Om du behöver hjälp kan du vända dig till verkets tjänst "Hallå konsument".

ANNONS