Familjens nödrop för att rädda Linnea, 5

ANNONS
|

Femåriga Linnea började i november 2016 få svag huvudvärk som pågick någon minut åt gången. Familjenåkte till vårdcentralen för att kolla upp vad som var fel, men alla provsvar kom tillbaka negativt.

Efter några dagar började linnea gå lite vingligt.

–Vitrodde att vi bara inbillade oss, men efter ytterligare några dagar började Linnea gå in i dörrar och vingla mer.Vi åkte in till barnakuten i Karlskrona, säger Kristoffer.

Linnea klarade alla tester utan problem. Det verkade som att det inte var någon fara och föräldrarna blev glada och lättade.

Skickades till Lund

Men natten mellan 4-5 december vaknade Linneas mamma av att dotternhade spasmer som kom och gick. Familjen åkte åter igen in till barnakuten och efter någon timme fick de reda på att Linnea hade drabbats av en hjärntumör.

ANNONS

–Vi blev skickade till Lund för ytterligare undersökning. Där konstaterade de att det var en tumör på hjärnstammen, säger Kristoffer.

Linnea opereradesakut, och trots att läkarna inte lyckades få bort hela tumören gick operationen bra. Hon återhämtade sig snabbt och familjen kunde fira jul och nyår tillsammans.

Värre igen efter nyår

– Linnea började må sämre och få yrsel och huvudvärk igen, säger Kristoffer.

–Vi åkte tillbaka till Lund där de konstaterade att tumören växt ytterligare under de tre veckor som gått sedan förra operationen.

Linnea började må dåligt igen och läkarna i Lund kunde då konstatera att hon drabbats av en ovanlig cancer som kallas DIPG (Diffust Pons Gliom).

Utan behandling är överlevnadslängden några veckor upp till en månad.

Linnea får nu strålbehandling för att begränsa tumören och de har 12 sessioner inplanerade. Prognosen för överlevnad stiger då upp till ca 9-12 månader.

Behandling i England

Som Kvällsposten tidigare raporterat har familjen tillsammans med Barnonkologen i Lund hittade familjen en lösning i England.

– Behandlingen i England verkar vara den mest lovande för att ge Linnea mer tid, och forskningen där går framåt hela tiden, säger pappa Kristoffer.

Behandlingen i England är inte helt experimentell, men det går ändå inte att söka bidrag via svenska sjukvård just för att det inte finns forskning som stödjer den helt.

ANNONS

Operationen heter CED (Convection Enhanced Delivery). I korthet går operationen ut på att en kateter opereras in i tumören för att ta med sig cancermedicinen in som en genväg genom kroppens naturliga skydd, "hjärn och blodbarriären".

Stora summor pengar

Nu vädjar familjen allmänheten om hjälp för att samla ihop de pengar som operationen kommer kosta.

"Kostnaderna för behandlingen och resorna är väldigt höga. Högre än en vanlig människa kan betala: 65 000£ (725 000 SEK) för den första operationen och sedan 6500£ (72 500 SEK) för behandlingar därefter. I dagsläget är det oklart hur många av dessa Linnea kommer att behöva", skriver Kristoffer på deras insamlingssida.

Om operationen kommer bli av eller lyckats vet familjen inte än, men vad de vet är att alla överblivna pengar kommer gå till ytterligare forskning kringDIPG.

– Chanserna är hjärtkrossande små men vi kan inte mer än hoppas och kämpa vidare, säger Kristoffer som avslutande ord.

För mer information kring insamlingen, klicka här.

ANNONS