Familjens miljonbluff avslöjades av fotbollsbilder

Mannen åkte på semester till Turkiet, coachade ungdomslag i fotboll och handlade byggvaror - helt utan bekymmer. Samtidigt betalade Försäkringskassan ut miljonbelopp till hans familjemedlemmar i assistansersättning för att de skulle ta hand om honom. De påstod att han krävde ständig hjälp. Men bluffen avslöjades av fotbollsbilder på nätet. Nu döms både mannen och hans fru till tre års fängelse för grovt bidragsbrott. Paret döms även att betala över 10 miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.

ANNONS
|

Familjen från Haninge påstod att pappan i 45-årsåldern var så svårt sjuk i MS att han behövde hjälp dygnet runt. Till frun och mamman som påstods ge honom mat, sköta hans personliga hygien och ta på honom kläder betalade Försäkringskassan ut nästan 10,5 miljoner i assistansersättning under åtta år.

De sa till Försäkringskassan att de tog hand om mannen "varje dag utan t ex helgledighet, sjukfrånvaro, semesterledigheter eller annan frånvaro".

LÄS MER: Miljonfusket avslöjades av bilder på nätet

Fotbollsbilderna avslöjade bluffen

Men Försäkringskassan började misstänkte att mannen fejkat sina besvär. Och när de gjorde en kontrollutredning av ärendet hittade de bilder på internet på mannen. Bilderna var från olika fotbollssammanhang och här syntes mannen göra saker som inte alls stämde överens med hur han själv beskrivit sin funktionsförmåga.

ANNONS

Exempelvis påstod familjen att mannen bara kunde gå kortare sträckor inomhus med kryckor och att han saknade motorik i sina armar och händer. Men på bilderna ser man hur mannen kan stå helt själv, han sitter på huk utan hjälp och håller i saker.

LÄS MER: Så avslöjade fotbollsbilderna miljonfusket

Polisen spanade på mannen

Försäkringskassan gjorde en polisanmälan och för att se om mannen "helt eller delvis simulerat sina besvär" började polisen spana på honom.

På en 55 minuter lång spaningsfilm har polisen fångat mannen bland annat när han handlar inne i ett byggvaruhus. Han kan då plocka varor från en hylla, använda en penna, hantera en mobil, bära en inköpskorg utan problem och röra sig utan större hinder.

Polisen fick också fram att mannen var på semester i Turkiet med sin dotter en vecka under sommaren 2015. De bodde på ett all inclusivehotell - utan några hjälpmedel eller annan assistens, vad åklagaren kunnat få fram.

"Orimligt" att det kan ha blivit bättre

Mannen, hans fru och mamma åtalades för grovt bidragsbrott i mitten av november förra året.

– Det är grovt med hänsyn till att det är under lång period, det rör sig om mycket pengar, och sedan har de använt urkundsförfalskning, har kammaråklagare Susanne Öhbom sagt tidigare.

ANNONS

I stämningsansökan skrev åklagaren att brotten ska ha begåtts mellan den första augusti 2007 till och med 31 juli 2015. Mamman ska dock inte ha varit inblandad de två första åren.

Utöver bildbevisen har två läkare konstaterat att mannen inte har de funktionsnedsättningar han påstått. MS är en "fortskridande sjukdom", därför är det "orimligt att anta att det skulle ha inträffat en förbättring av (mannens) fysiska kondition sedan diagnosen fastställdes på 90-talet".

LÄS OCKSÅ: Spelade stum och tog på sig blöja - lurade till sig miljoner

Döms till fängelse och gigantiskt skadestånd

Alla inblandade har nekattill misstankarna. I förhör har mannen själv sagt att han mått bättre de senaste åren. Han har upptäckt att han kunnat göra vissa saker som han inte kunnat göra tidigare och att han "har försökt hålla skenet uppe".

Under måndagen meddelande tingsrätten sin dom i det uppmärksammade fallet.

Den åtalade mannen och hans fru döms båda två till tre års fängelse för grovt bidragsbrott och bidragsbrott.

Paret döms även att betala nära 10,5miljoner kronor i skadestånd till Försäkringskassan.

Däremot frias mamman från misstankarna om grovt bidragsbrott, då misstankarna mot henne inte har lyckats bevisas "bortom allt rimligt tvivel", enligt tingsrättens bedömning.

I domen skriver tingsrätten att mannen i nästan alla avseende överdrivit sina behov av hjälp till Försäkringskassan. Han bedömshagjort det i samförstånd med sin hustru som varit närvarande vid i stort sett samtliga mannens läkarbesök och dessutom varit med och fyllt i mannens ansökningsblanketer till Försäkringskassan.

ANNONS
ANNONS