Familjen greps i Söderhamn i fredags och anhölls senare.
Familjen greps i Söderhamn i fredags och anhölls senare.

Familj försökte föra bort 17-årig flicka

En familj från Västsverige har begärts häktad misstänkt för olaga frihetsberövande sedan den har försökt föra bort en 17-årig flicka. Familjemedlemmarna greps i Söderhamn i fredags.

ANNONS
|

- Polisen ingrep innan hon var bortförd, säger åklagare Christer Sammens vid åklagarkammaren i Gävle, som leder förundersökningen.

Familjen består, enligt Sammens, av en man i 60-årsåldern, en kvinna i 45-årsåldern samt två män i övre tonåren. Enligt de första uppgifterna handlade det om en Söderhamnsfamilj, men senare framkom att familjen hör hemma i Västsverige.

- Misstankarna gäller att man har bortfört denna 17-åriga flicka. Man har letat rätt på henne och tvingat in henne i en bil, säger Sammens.

ANNONS

Flickorna försvann

- Då blev de stoppade av polis. Vittnen hade iakttagit hur flickan tvingades in i en bil.

Ytterligare en flicka, 13 år gammal, satt redan i bilen under bortförandet. Samtliga sex personer tillhör samma familj, enligt Christer Sammens.

I samband med att familjemedlemmarna greps uppges tumult ha uppstått på platsen och de båda flickorna försvann, enligt SVT Nyheter Gävleborg. Senare ska den äldre flickan ha kommit tillrätta.

- Den 17-åriga flickan ska ha varit i kontakt med sitt målsägandebiträde. Exakt vad som har hänt 13-åringen, det vet jag inte. Om jag inte är helt felinformerad så letar man aktivt efter henne, säger Christer Sammens till TT.

Riskerade giftas bort

De fyra gripna personerna anhölls senare. Först misstänktes de för människorov, men de begärs häktade under en ny rubricering, olaga frihetsberövande.

En annan åklagare som har arbetat med ärendet, Micael Dahlberg, berättar för SVT Nyheter Gävleborg om vad som kan ligga bakom bortförandet av 17-åringen.

ANNONS

- Här handlar det om en ung flicka som omhändertagits av de sociala myndigheterna i sin hemkommun, då man fattat misstankar om att familjen planerat att gifta bort henne i det tidigare hemlandet, säger han till SVT.

Häktningsförhandlingarna hålls på tisdagen i Hudiksvalls tingsrätt.

TT

ANNONS