En del kvinnor rekryteras till människohandel genom falska förhållanden, enligt polisen. Arkivbild
En del kvinnor rekryteras till människohandel genom falska förhållanden, enligt polisen. Arkivbild

Falska löften och hot används vid rekrytering

Prostitution är den vanligaste formen av människohandel. Allt fler fall har upptäckts av olika myndigheter de senaste åren och offren är oftast kvinnor som kan ha rekryterats hit med hjälp av falska förhållanden eller besvärjelser.

ANNONS
|

Polisen i region Väst har börjat nysta upp en stor människohandelshärva, där unga kvinnor från Rumänien rekryterats och förts till Sverige för att arbeta på olika lägenhetsbordeller. Just kvinnor från Rumänien är överrepresenterade när det gäller människohandel för sexuella ändamål.

I många fall går det till så att en man inleder en falsk relation till en kvinna, berättar kriminalkommissarie Kajsa Wahlberg på polisens nationella operativa avdelning (Noa).

- Han kan säga att "följ med mig till Sverige så ska vi tjäna in pengar till vårt gemensamma liv". Sedan är det hon som ska prostituera sig, och han tar pengarna. Och i själva verket har han flera sådana här kvinnor, säger hon.

ANNONS

Använder voodoo

Nigeria är ett annat land från vilket många kvinnor rekryteras för människohandel. Ofta använder människohandlarna sig av voodoo och besvärjelser, för att få kvinnorna följa med till Europa och lyda order.

- De ska svära att de ska vara trogna sina bordellmammor, och om de inte är det så kommer något fruktansvärt att hända dem eller deras nära och kära, berättar Kajsa Wahlberg.

Förra året upptäckte Migrationsverket 444 fall av misstänkt människohandel. Det var en ökning med 30 procent sedan året innan. Även länsstyrelsernas nationella sammanställning visar att människohandeln ökade förra året.

Vill inte berätta

Till polisen kom 82 anmälningar om människohandel in förra året, ungefär lika många som 2016. Det är en typ av brottslighet som kan vara svår att utreda. Offren kan exempelvis vara hotade till livet eller intalade att det är de som begått ett brott genom att sälja sex, och vågar därför inte tala med polis.

- Kvinnorna från Nigeria är ofta ytterst obenägna att tala med myndigheter, för de tror verkligen på den här besvärjelsen att om de berättar något kommer de att straffas väldigt hårt. Så det kan vara svårt för dem att berätta om vad de har varit utsatta för, säger Kajsa Wahlberg.

ANNONS

Hon säger att allmänheten kan vara till god hjälp för polisen, om man larmar när man ser något misstänkt. Så var exempelvis fallet när en tågvärd i stället för att kasta av två rumänska flickor som saknade biljetter förstod att något var fel och började prata med dem.

- Hon iakttog att de var ledsna och förstod sammanhanget om prostitution. Det ringde en varningsklocka och hon kontaktade polis som utredde det här, och förövarna dömdes för människohandel.

TT

Fakta: Människohandel

Människohandel för sexuella ändamål blev ett brott i Sverige år 2002. Två år senare utvidgades paragrafen till att också omfatta människohandel som syftar till exempelvis tvångsarbete och handel med organ.

I många fall sker människohandeln över gränserna och flera gärningspersoner i olika länder samarbetar ofta, exempelvis för att transportera offren.

Migrationsverket fick under 2017 in 444 anmälningar om misstänkt människohandel. 256 av dem rörde kvinnor. 213 av anmälningarna handlade om människohandel för sexuella ändamål.

Källa: Polisen, Migrationsverket

ANNONS