Fallet Kevin: En lättad familj berättade sin historia

ANNONS
|

Dokument Inifråns tre program om utredningen av fyraårige Kevins död i Arvika 1998 har fått ett enormt genomslag. Därför har de utpekade bröderna, som nu hoppas bli helt rentvådda, valt att kalla till presskonferens.

Inne i en liten konferenslokal vid Nybroplan i Stockholm får familjen passera en snårskog av stativben och sladdar för att sedan sätta sig på rad framför kamerorna.

Förutom bröderna Christian och Robin så deltar deras pappa Weine, hans fru Eva och brödernas mamma Annika.

Tyst överenskommelse

Tillsammans har de haft en överenskommelse under årens lopp om att inte prata om det inträffade. Weine menar att det har varit det enda sättet för Robin och Christian att leva ett normalt liv.

ANNONS

Samtliga i familjen är lättade över att hemligheten är ute och hoppfulla om att bröderna ska kunna bli helt rentvådda. En så stor hemlighet har varit tung att bära, menar Robin. Vid flera tillfällen har det hänt att personer kommit fram till någon av bröderna och konfronterat dem med rykten som de hört.

"Var har du hört det?"

– Man kan vara på en fest när en kompis säger ”jag har hört att du och din bror var med och dödade en fyraårig pojke när ni var små”. Då vill man så gärna få förklara hur man själv tänker kring det där, men eftersom vi har bestämt att inte prata om det så man får bara försöka le, skratta och säga ”Va? Var har du hört det? Tror du att vi skulle göra något sådant?”, säger Robin och fortsätter:

– Men innerst inne vet du att du faktiskt är dömd för det.

Robin har i dag själv en son som snart är fyra. Det var först efter att han och sonens mamma separerat och SVT började arbetet med dokumentären som Robins före detta sambo fick veta vad bröderna varit med om.

– Jag får bara hoppas att min son inte behöver gå igenom något sådant här. Det är klart att man tänker i de banorna, säger Robin.

ANNONS

Problem i relationer

Christian menar att det är situationerna när man träffar någon och inleder en relation som har varit svårast.

– Det är då som det har blivit problem. När man startar ett förhållande med någon och så säger man att man ska ha tillit till varandra och inte dölja något och så vet man om att man har en så stor hemlighet som man inte kan prata om. Det har varit det jobbigaste enligt mig.

De uppgifter som presenterats i Dokument Inifråns granskning och delvis i Dagens Nyheter handlar bland annat om att 31 förhör hölls med Robin och Christian när de var fem och sju år gamla.

Förhör med barn är omvittnat problematiskt, eftersom barn ibland tenderar att säga saker som vuxna vill höra, snarare än vad som faktiskt hänt.

Det fanns inte heller något juridiskt ombud som företrädde barnen.

Erkände aldrig

Trots polisens många förhör, ledande frågor och försök att sluta avtal med barnen med löften om läsk och att få träffa föräldrar så erkände Robin och Christian aldrig. Det visar förundersökningen som SVT och DN tagit del av.

Men förundersökningsledaren Rolf Sandberg hävdade att barnen visst erkänt när han fick frågan på en presskonferens om resultaten från utredningen.

ANNONS

Eftersom förundersökningen sedan belades med sekretess har det varit svårt att kontrollera riktigheten i påståendena.

Förundersökningen kring Kevins död är nu öppnad igen.

Christian och Robin företräds av advokaterna Thomas Olsson och Slobodan Jovicic.

Målet - att bli avskrivna

Kanske kan det bli tal om skadestånd, men det är en senare fråga, menar de. I förstaläget är det viktigaste att bröderna blir helt rentvådda.

– Vår målsättning nu är att få Christian och Robin avskrivna från utredningen. Sedan får vi ta tag i sådana frågor, säger Thomas Olsson.

ANNONS