Dan Eliasson tar över som generaldirektör på MSB. Arkivbild.
Dan Eliasson tar över som generaldirektör på MSB. Arkivbild.

Facken på MSB positiva till Dan Eliasson

Ordföranden för ST-fackets avdelning på MSB är positiv till att Dan Eliasson tar över myndigheten. Saco-S välkomnar att myndigheten nu får en fast generaldirektör.

ANNONS
|

Jan Karlsson poängterar att han inte har hunnit lyssna av vad de 300 medlemmarna i ST-facket på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, tycker om sin nye generaldirektör. Men själv har han fått ett positivt första intryck.

Dan Eliasson besökte kontoret i Stockholm i onsdags.

- Han var här, gick runt, hälsade på medarbetarna och var här i några timmar, och det tycker jag sänder jättebra signaler. Så han verkar vara en person som bryr sig om personalen, säger Jan Karlsson, avdelningsordförande för ST-facket på MSB.

ANNONS

"Kändes bra"

Under torsdagen presenterade sig Eliasson ytterligare via en videouppkoppling för hela myndigheten. Efter det fick Jan Karlsson en egen pratstund med sin nye chef.

- Det kändes bra. Jag förklarade vilka fackföreningar vi har på MSB och vilka arbetsgrupper vi har på specifika fack, det var ett trevligt samtal även om det var kort.

Saco-S är med 450 medlemmar på MSB fackförbundet med störst representation inom myndigheten. Dess vice ordförande, Anna-Karin Juhl, är försiktigt positiv till sin nya chef.

- Vi har väl egentligen inga åsikter om Dan Eliasson. Men han har ju en bred erfarenhet av statsförvaltning och verkar vara en erfaren statstjänsteman, säger hon.

- Framför allt är det positivt att äntligen få lite mer långsiktighet efter en tid med en vikarierande GD.

ANNONS

Stora utmaningar

Kritiken mot Dan Eliasson har delvis varit för hård enligt Jan Karlsson. Att ta över en så stor myndighet som polisen och genomföra en omorganisation som inte den nuvarande regeringen formulerat kan inte göras utan kritik.

- Han har gjort ett jättegott intryck. Jag delar inte den uppfattningen med alla, det finns de som blivit påverkade mycket av det som skrivits i medier. Men mitt intryck är att han har gedigna erfarenheter av svensk statsförvaltning. Sedan tycker jag att han ligger rätt i åldern så att det inte är för nära pensionsavgång, säger Jan Karlsson.

Han tror inte att den nye generaldirektören kommer att genomföra en omorganisation på MSB, däremot att han nog kommer att skruva lite på organisationen. MSB står inför stora utmaningar framöver när Sverige utökar sitt civila försvar och där måste Eliasson peka ut en tydlig riktning, enligt Jan Karlsson.

- Man behöver måla upp ramarna för befolkningsskydd. Ska vi ha skyddsmasker till alla invånare i Sverige. Vad är befolkningsskydd, är det bara skyddsrum? Sådana frågor.

ANNONS
TT

ANNONS