Facebook utreds av datamyndigheterna

ANNONS
|

Redan förra året tog Datainspektionen kontakt med Facebook i Dublin.

- Vi behövde öka vår kunskap, och vi fick också svar. Men Facebook utvecklar hela tiden nya applikationer som ger nya möjligheter, säger Göran Gräslund.

De nordiska datamyndigheterna nåddes av uppgifter om att nya program i Facebook ständigt söker efter vissa nyckelord i privatpersoners chattar. Ett samnordiskt arbete, lett av Norge, inleddes.

- Vi är väldigt skeptiska till att Facebook övervakar privatpersoners kommunikation, deras chattar till exempel. Det är samma sak som om Telenor eller en annan teleoperatör hade avlyssnat våra samtal, säger Björn Erik Thon, generaldirektör för norska Datatilsyn, till SVT Rapport.

ANNONS

Han understryker att ett sådant förfarande är helt oacceptabelt:

- En privat konversation är vår och ingen annans, och den ska heller inte Facebook snoka i och analysera!

Nu tittar samtliga länder i EU på problematiken - ett arbete som av praktiska skäl samordnas på Irland, där företaget finns.

- Det är viktigt att man som användare vet och förstår hur uppgifter man lämnar används, och har möjlighet att samtycka eller välja bort det. Det finns en fara i att folk inte riktigt bryr sig, inte förstår. Då kan man få en situation där en tänkbar framtida arbetsgivare har läst vad du skrivit, säger Göran Gräslund.

Samtidigt understryker han att en generaldirektör inte ska styra vad folk ska tycka är en kränkning av den personliga integriteten.

- Vad jag menar är att man borde höja den allmänna insikten om vad allt det här kan leda till. Det största problem vi ser just nu är alla de grova kränkningar som förekommer.

Hittills har det varit svårt att komma åt problemet, men Göran Gräslund tror att möjligheterna blir större framöver.

- Det är viktigt att inte ge upp det arbetet. Det behövs både ett internationellt regelverk och nationella regelverk som gör det möjligt att utreda vem som ligger bakom kränkningar, säger han.

ANNONS

ANNONS