Facebook nobbar regeringen. Arkivbild.
Facebook nobbar regeringen. Arkivbild.

Facebook nobbar möte med regeringen

På fredag var det bestämt att representanter för Facebook och andra internetjättar skulle träffa ministrar ur regeringen för att bland annat diskutera bolagens ansvarsfrågor. Nu tvärvänder Facebook och meddelar att man ställer in mötet.

ANNONS
|

- Det är anmärkningsvärt. De hade ända fram till i går en positiv inställning till de kontakter vi haft tidigare. Nu får vi det här beskedet, säger justitieminister Morgan Johansson (S) och fortsätter:

- Facebook är den allra största av nätjättarna och det innebär att man är en stor makthavare. Då måste man kunna delta i en offentlig debatt. Då kan man inte gömma sig.

ANNONS

"Expressen drivande"

Facebooks pr-chef i Norden, Christine Grahn, invänder i ett mejl till regeringen att bolaget vill "kunna tala öppet med ministern", vilket man menar inte går under nuvarande mötesform.

Vidare pekar man också ut Expressen och branschorganisationen Tidningsutgivarna som "drivande" bakom mötet, något som man "ställer sig frågande till":

"Den tveksamheten har tyvärr förstärkts av den senaste veckornas medierapportering, då vi fått detaljer kring agenda, förväntningar och nu senast ytterligare deltagare kommunicerade via media – till del till och med innan det att vi fått inbjudan", heter det i mejlet där man i stället erbjuder justitieministern att resa till Facebooks kontor i Irland eller USA för ett möte.

- Den invändningen har jag väldigt svårt att förstå, svarar Morgan Johansson och säger att de mediala granskningar som gjorts av Facebook fått regeringen att agera.

Kräver svensk bemanning

Som framkommit av granskningarna kan det vara väldigt svårt att få Facebook att avpublicera olagligt eller kränkande innehåll, som fortsätter att göra skada för de drabbade så länge det finns kvar på nätet.

- Det måste finnas en bemanning i Sverige från de här företagen dit svenska användare kan vända sig för att få kontakt, om man till exempel ser kränkande eller olagligt material som ligger ute. Bolagen måste också bli mycket bättre på att snabbt plocka bort sådant material.

ANNONS

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) sade förra veckan att han främst vill nå frivilliga uppgörelser framför tvingande lagstiftning. Men att Facebook nu visar sig ovilliga att samarbeta med regeringen betyder inte att nya lagförslag ses över, påpekar Morgan Johansson.

- Det blir i ett senare skede. Då handlar det i så fall om hur man kommer att agera på EU-nivå, och så småningom kanske det på sikt kommer att handla om regleringar, säger han och tillägger:

- Vi kommer i morgon att ha den dialogen vi ska ha med Google närvarande och Twitter på länk, och så får vi fortsätta dialogen med Facebook i andra former.

TT

ANNONS