Förundersökning inledd mot Ekeroth

SD-politikern Kent Ekeroth är polisanmäld för misshandel utanför en nattklubb i Stockholm. En förundersökning är inledd och åklagare Lena Kastlund tror att man kan få en god bild av vad som hänt.

ANNONS
|

Lena Kastlund som är chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren har gett direktiv till polisen om utredningsåtgärder. Det handlar bland annat om att höra målsägande, vittnen och ta in övervakningsfilm.

- Efter det tar man ställning till om Ekeroth ska höras, säger Lena Kastlund.

Hon har förstått att Ekeroth har gjort en motanmälan om misshandel och den kommer att bakas in i samma förundersökning.

ANNONS

- Man vill ha en allsidig bild av vad som hänt.

Det är osäkert när det kan bli tal om ett eventuellt åtal.

- Jag vågar inte säga om det kan vara klart innan jul. En sådan här utredning brukar ta kanske ett par månader. Man gör en bedömning hela tiden och vet aldrig hur det slutar. Utredningar kan bli nedlagda, säger Lena Kastlund.

Att en förundersökning om ett "krogbråk" leds av åklagare, och inte polis, beror på vem som är inblandad. Särskilda åklagarkammaren tar alla ärenden där det kan finnas misstankar mot poliser, domare, åklagare och riksdagsledamöter.

- Om vad riksdagsmän gör på fritiden. Och då spelar det ingen roll hur bagatellartade ärenden det är, det gäller till och med penningbötesbrott.

ANNONS

Fakta: Ekeroth polisanmäld

Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) är polisanmäld för misshandel efter ett bråk utanför en nattklubb nära Stureplan i Stockholm. Enligt anmälan ska Ekeroth ha slagit en 20-årig man i ansiktet efter att mannen sagt en provokativ kommentar till Ekeroth, en kommentar som ska gälla den så kallade järnrörsskandalen. SD-politikern hävdar å sin sida att han blivit oprovocerat slagen i ansiktet och försvarat sig med en örfil, och det har gjorts en motanmälan om misshandel.

Kent Ekeroth har flera gånger kritiserats för kontroversiella uttalanden och ageranden. Bland annat var han en av tre ledande SD-politiker i järnrörsskandalen då de under en utekväll 2010 förolämpade flera personer med rasistiska och sexistiska glåpord.

Källor: TT, Aftonbladet

ANNONS