Arbetet med att utforma framtidens försvar har påbörjats i försvarsberedningen. På bilden soldater ur 203:e amfibieskyttekompaniet under den nationella övningen Swenex 2016. Arkivbild.
Arbetet med att utforma framtidens försvar har påbörjats i försvarsberedningen. På bilden soldater ur 203:e amfibieskyttekompaniet under den nationella övningen Swenex 2016. Arkivbild.

Försvarsberedning måste peka ut finansiering

Den nya försvarsberedningen ska inte bara bli överens om försvarssatsningar. Partierna ska också försöka enas om hur de ska betalas.

ANNONS
|

Den nya försvarsberedningen höll sitt första möte på onsdagen. Målet är att lägga fram en säkerhets- och försvarspolitisk rapport senast den 14 maj 2019. Den ska vara ett underlag för den försvarspolitiska inriktningen 2021–2025.

De åtta partierna ska enligt regeringens direktiv inte bara försöka enas om hur försvaret på sikt ska förstärkas, utan även hur förstärkningarna ska betalas. Svårigheterna framgick redan vid försvarsberedningens första pressträff.

"Ett ok"

- Om Björn (von Sydow) går med på våra förslag om bidragssänkningar och andra avskaffningar av en del subsidier så tror jag att vi kan komma väldigt långt, sade Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark.

ANNONS

Han beskriver finansieringskravet som "ett ok man hittat på för att kyla av stämningen i rummet".

Liberalerna och Kristdemokraterna vill att försvarsbudgeten fördubblas på sikt, vilket innebär cirka 90 miljarder kronor. Centern vill att försvarsbudgeten från 2021 höjs med elva miljarder kronor årligen, motsvarande 1,3 procent av BNP.

Saknar överblick

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman tror inte att försvarsberedningen i slutänden kommer att leva upp till regeringens direktiv när det gäller att redovisa finansiering.

- Det här gänget är liksom inte kvalificerat nog att göra sådana bedömningar. Vårt fokus är försvar och säkerhet, säger han.

- Jag tror inte det är möjligt för oss att ha en sådan överblick över hur vi kan flytta pengar från skolan, från vården eller något annat.

Även Sverigedemokraterna vill se en fördubbling av försvarsbudgeten på sikt, bland annat för att ha råd med ett långräckviddigt luftvärn och 200 Gripenplan. SD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Jansson tycker att det är bra att partierna försöker enas om en finansiering redan i försvarsberedningen.

ANNONS

- Det är svårt att få fram pengar i en budget, när man verkligen ska budgetera, säger han.

"Inte omöjligt"

Försvarsberedningens ordförande, förre försvarsministern Björn von Sydow, anser att det vore en mycket stor fördel om partierna kunde enas om både försvarssatsningar och hur de ska betalas.

- Det är inte omöjligt. Det är svårt, men det är en mycket stor fördel när vi arbetar med en sak som syftar till nationell enighet om hur det militära och civila försvaret ska förstärkas, säger han.

- Jag kommer att lägga ned mycket kraft på att nå dithän.

Björn von Sydow uppger att försvarsberedningen redan vid nästa årsskifte ska lägga fram en delrapport om hur totaltförsvaret, det vill säga även det civila försvaret, ska kunna stärkas. Redan då kan partiernas förmåga att enas om finansiering testas.

ANNONS

Fakta: Försvarsberedningen

Försvarsberedning består av representanter från samtliga åtta riksdagspartier från riksdagens försvars–, utrikes– och justitieutskott.

Ordförande är förre försvarsministern Björn von Sydow (S).

Slutrapporten ska vara klar 14 maj 2019.

En delrapport om totalförsvaret ska vara klar i slutet av 2017.

Försvarsberedningen ska titta närmare på några områden:

• Försvaret av Gotland

• Krigsorganisationens och den militära förmågans relevans

• Utvecklingen av försvarsunderrättelseförmågan

• Den framtida plattformen för cyberförmågan i Försvarsmakten

• Utvecklingen av det internationella samarbetet med särskild betoning på hur samarbetet med Finland kan utvecklas.

Källa: Regeringen, TT

ANNONS