Kirunabon Peter Sandström fotade första snön som lagt sig på tisdagsmorgonen.
Kirunabon Peter Sandström fotade första snön som lagt sig på tisdagsmorgonen.

Första snön har fallit – nu väntas mer

Nu är det dags att ta på sig broddarna och byta till vinterdäck. SMHI varnar för snöfall och halka, efter att första snön nu börjat falla – i alla fall i norra Sverige.

ANNONS
|

Från sent i eftermiddag väntas ett regnområde övergå till snö i Västerbotten och Norrbottens inland och fjälltrakter och SMHI går nu ut med en klass 1 varning för snö och halka dessa områden.

Under onsdagsmorgonen kan det falla 2–5 centimeter i inlandet och dryga 5 centimeter över fjällen.

Större mängder väntar

- Det här kommer att ge större mängder än det vi haft nu under morgonen och det finns risk att det kan bli snöhalka på vägarna, säger meteorologen Charlotta Eriksson.

ANNONS

På vissa håll, framför allt i fjällen, har snön redan fallit. Men nu väntas mer sammanhängade snöfall – vilket innebär att den ligger kvar på marken.

Några som fått njuta av första snön är Kirunaborna som vaknade upp med ett snötäcke på gatorna i morse. Ortsbon Peter Sandström blev så glad att han tog en bild och lade ut den på Facebook.

- Det blir ju ljusare med snön helt klart och mycket finare på kvällarna. Så fort du får snö lyser det upp, säger han till TT.

Väntas stanna i norr

Och snön verkar vara här för att stanna – i alla fall i norra Sverige.

- Det kommer att sluta snöa redan under onsdagsmorgonen, men sedan kommer ett nytt nederbördsområde som rör sig in västerifrån i morgon eftermiddag. Regn som delvis kommer att övergå till snö och blötsnö i norra Dalarna och Jämtland och sedan röra sig vidare norrut, säger Charlotta Andersson.

ANNONS

Samtidigt som Kirunaborna får ta på sig vinterjackan så njuter boende i sydligaste Skåne fortfarande av sommartemperaturer.

- Det finns både sommar- och vintertemperaturer i Sverige just nu. Rent meteorologiskt är det dock fortfarande höst i hela landet. Så vi får vänta några veckor till innan det meterologisk är vinter, säger hon.

TT

ANNONS