Syskondöd ökar risk för kort liv

ANNONS
|

Forskare vid bland annat Århus Universitetshospital (AUH) i Danmark analyserade uppgifter från en databas med information om fler än fem miljoner danska och svenska barn.

Av dessa hade 55818 förlorat ett syskon i barndomen (från sex månaders ålder till 18 år), men själva överlevt det första halvåret efter dödsfallet. Medianåldern var sju år.

Den genomsnittliga uppföljningsperioden var 37 år och under denna tid dog 534 personer i den grupp som hade förlorat ett syskon under barndomen.

Det innebär, skriver forskarna i Jama Pediatrics, att risken att dö i förtid, oavsett orsak, om man förlorat ett syskon, är 71 procent högre, jämfört med om man inte gjort det. Det första året efter dödsfallet var risken som allra högst. Syskon av samma kön eller en liten ålderskillnad ökade också risken.

ANNONS

"Sjukvården bör vara medveten om barns sårbarhet efter att ha upplevt att ett syskon dött, framför allt om de är av samma kön eller om åldersskillnaden är liten", skriver artikelförfattarna i en kommentar.

I den aktuella studien analyserade forskarna inte möjliga förklarande faktorer, som social miljö.

Av alla barn som ingick i studien hade 1,1 procent förlorat ett syskon. Risken att förlora ett syskon under barndomen i USA är cirka åtta procent.

TT

ANNONS