Många tonårsföräldrar är oroliga för att deras barn ska dricka under valborg. trots att drickandet bland unga minskar. Arkivbild.
Många tonårsföräldrar är oroliga för att deras barn ska dricka under valborg. trots att drickandet bland unga minskar. Arkivbild.

Föräldrar oroliga över ungas valborgsfylla

ANNONS
|

Oron för att ens barn ska råka illa ut på grund av alkohol ökar bland tonårsföräldrar, visar en undersökning från organisationen IQ. 58 procent av de tillfrågade föräldrarna uppger att de känner oro, motsvarande siffra ifjol var 48 procent.

Tittar man ännu längre tillbaka ser man att oron ökar varje år, samtidigt som konsumtionen hos unga går ner.

- Det visar på att många föräldrar oroar sig i onödan för att man tror att ens barn har samma beteende man själv hade som ung. Inte bara barnen, utan även föräldrarna, skulle må bra av att ha en öppen dialog om alkohol, säger Juan-Pablo Roa, vd på IQ.

ANNONS

Befogad oro

Trenden är den samma för vuxna. Systembolagets delårsrapport tyder på att svenskarna dricker allt mindre, samtidigt visar flera undersökningar att svenskar får en allt mer avslappnad inställning till alkohol.

- Vi normaliserar drickandet mer nu. Man kanske dricker till vardags, måttfullhetstänket har luckrats upp något. För oss blir det ett nytt orosmoln, säger Magdalena Gerger, vd för Systembolaget, till TT.

Men hos unga är trenden den motsatta. Flera undersökningar visar att alkoholdebuten sker allt senare och att mängden alkohol som konsumeras är allt mindre. Även ungas attityder till alkohol är mer restriktiva, tvärtemot den övriga befolkningens. Men föräldrarnas oro är trots allt inte obefogad, anser Magdalena Gerger.

- Det är klart att det finns en oro bland föräldrar, eftersom det inte sällan går överstyr när ungdomar dricker.

Nya sätt

Det är allt färre föräldrar som köper ut till sina barn, i stället är det genom äldre syskon eller kompisar som unga får tag på alkohol. Samtidigt har försäljningen flyttat ut på sociala medier. På exempelvis Instagram finns konton där minderåriga utan svårigheter får tag på alkohol.

ANNONS

- Det tror jag väldigt få föräldrar är medvetna om. Här måste föräldrar öka sin egen kunskap om hur unga i dag får tag på alkohol. Den här bilden av någon som står och langar utanför systemet kanske inte längre stämmer, säger Juan-Pablo Roa.

Dålig självinsikt

Enligt IQ:s undersökning tror åtta av tio tonårsföräldrar att det är vanligt att ungdomar dricker. Men endast nio procent tror att deras egna barn gör det.

Undersökningen visar också på regionala skillnader. 92 procent av tonårsföräldrarna i Uppsala län tror att unga under 18 år dricker under valborg. I Kronoberg tror bara 66 procent av föräldrarna att det stämmer.

TT

Fakta: Föräldrartips inför valborg

1. Bjud inte på alkohol och köp inte ut. De tonåringar som får alkohol av sina föräldrar dricker mer. Det går inte att lära barn att dricka ofarligt, det enda man lär dem är att dricka.

2. Ta hjälp av andra föräldrar. Om föräldrarna i kompisgänget gemensamt kommer överens om att alkohol inte kommer att serveras faller också argumentet ”Men alla andra får ju".

3. Hjälp ditt barn att säga nej. För många beror drickandet på grupptryck och barn kan behöva hjälp att hitta bra argument till att säga nej.

4. Visa att du bryr dig. Ha en öppen dialog med barnen om alkohol. Berätta att du finns där oavsett vad som händer. Se även till att själv vara nykter så att du kan hjälpa eller hämta vid behov.

5. Skuldbelägg inte. Känner barnet sig skuldbelagt minskar benägenheten att berätta nästa gång något händer.

Källa: Tonårsparlören

Fakta: Undersökning bland tonårsföräldrar

58 procent är väldigt eller ganska oroliga för att deras tonårsbarn ska råka illa ut på grund av alkohol.

81 procent tror att det är vanligt att ungdomar under 18 år dricker alkohol.

9 procent tror att det är väldigt eller ganska vanligt att deras egna tonårsbarn dricker.

71 procent av föräldrarna vill att det anordnas alkoholfria aktiviteter för unga under valborg.

I undersökningen har nära 3000 föräldrar, med barn i åldrarna 13–17 år, från samtliga län deltagit.

IQ, som är ett dotterbolag till Systembolaget och arbetar för en smartare syn på alkohol, skickar varje år ut Tonårsparlören – en handbok med frågor och svar om tonåringar och alkohol till omkring 100000 vårdnadshavare.

Källa: IQ

ANNONS