Få lärare larmar om föräldrars drickande

ANNONS
|

Sju av tio lärare för årskurs 1–6 har någon gång misstänkt att en elev har en förälder eller vårdnadshavare som dricker för mycket, enligt en undersökning från Novus gjord på uppdrag av Systembolaget. Men bara knappt två av tio har gjort en orosanmälan. En majoritet av lärarna har i stället tagit upp frågan med någon annan person.

- En anmälan är trots allt en myndighetsutövning. Har man en bra relation med föräldrarna kan man försöka ta en dialog med dem. Men visst, så fort man känner oro för att en elev lever under missförhållanden, ska man anmäla, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till Svenska Dagbladet.

ANNONS

Undersökningen visar också att var fjärde lärare anser att skolan inte erbjuder tillräckligt stöd när det kommer till att hjälpa utsatta barn.

"De senaste åren visar på flera positiva saker – alkoholkonsumtionen i Sverige ligger på en stabil nivå och ungdomar dricker mindre än någonsin. Men det finns också problem som oroar, som att cirka 100000 barn växer upp i en miljö där missbruk förekommer", säger Systembolagets vd Magdalena Gerger i ett pressmeddelande.

TT

Fakta: Om undersökningen

På uppdrag av Systembolaget gjorde Novus 2000 intervjuer med lärare för årskurs 1–6 under perioden 14 mars– 7 april i år. 1800 av lärarna arbetar inom kommunal skola och 200 inom privat skola. Svarsfrekvensen var 46 procent bland lärarna i kommunal skola och 42 procent i privat skola.

Källa: Novus/Systembolaget

Fakta: Om orosanmälan

Anställda på vissa myndigheter och i verksamheter som kommer i kontakt med barn är skyldiga att genast anmäla misstankar om att barn far illa till socialtjänsten.

En anmälare behöver inte vara säker på att barnet far illa, det räcker med misstanke. Det är socialtjänsten som ska utreda barnets situation.

Källa: Socialtjänsten

ANNONS