Benägenheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensa är lägre i landets fyra nordligaste län än i snitt i riket. Arkivbild.
Benägenheten att vaccinera sig mot säsongsinfluensa är lägre i landets fyra nordligaste län än i snitt i riket. Arkivbild.

Få i norr vaccinerar sig mot influensan

ANNONS
|

Folkhälsomyndigheten har uppmanat till vaccinering, men andelen som vaccinerar sig mot säsongsinfluensa i norra delen av landet har inte ökat nämnvärt trots kampanjer och annan reklam. I till exempel Jämtland och Västernorrland är vaccinationstalen fortfarande lägst i landet, rapporterar Sveriges Radios lokala kanaler.

De båda länen har de lägsta siffrorna i landet för influensavaccinering i de utpekade riskgrupperna, med tre av tio som vaccinerar sig. Siffran för Västerbotten och Norrbotten är fyra av tio – att jämföra med snittet i hela landet som ligger på 50 procent.

Fakta: Om influensa

Influensa är en virussjukdom som är vanligast i Sverige under vinterhalvåret.

Eftersom viruset är mycket smittsamt och förändras från år till år, är det svårt att undvika spridning.

En person är smittsam redan ett dygn innan symtomen bryter ut, så man kan vara smittbärare utan att veta om det.

Viruset är luftburet och man smittas via andningen. Smittrisken är större inomhus än utomhus.

Det vanliga influensavaccinet bör inte förväxlas med Pandemrix, det vaccin som gavs under svininfluensapandemin 2009/2010. Det vaccin som ges under en "vanlig" influensasäsong är ett välbeprövat vaccin utan svårare biverkningar.

Källa: 1177

ANNONS