Summan av de obetalda felparkeringsavgifterna hos Kronofogden har minskat. Arkivbild.
Summan av de obetalda felparkeringsavgifterna hos Kronofogden har minskat. Arkivbild.

Färre obetalda p-böter hos Kronofogden

Svenskarna tycks ha blivit lite bättre på att betala sina parkeringsböter i tid. Skuldbeloppen har i alla fall minskat hos Kronofogden. Men problemen med bilmålvakter fortsätter.

ANNONS
|

De fordonsrelaterade skulderna hos Kronofogden har stadigt ökat. Och 2016 var inget undantag. Vid utgången av fjolåret uppgick skulderna till drygt 1,9 miljarder kronor, en ökning med omkring tre procent jämfört med året innan.

Men summan av de obetalda felparkeringsavgifterna har minskat efter att ha stigit kraftigt under många år. I fjol låg de på drygt 895 miljoner kronor jämfört med närmare 931 miljoner under 2015.

Kronofogden kallar det för ett trendbrott och säger att det bland annat är ett resultat av att fler började parkera rätt efter regelskärpningen 1 juli 2014.

ANNONS

- Den fick ganska snabbt en preventiv effekt. Vi såg ganska snabbt en tydlig nedgång, vi fick in färre mål, säger Johan Krantz, analytiker vid Kronofogden, till TT.

Vid utgången av 2016 hade Kronofogden omkring 667000 mål med felparkeringsavgifter jämfört med drygt 695000 året innan.

Problemen med de så kallade bilmålvakterna fortsätter däremot. Omkring 100 personer används som bilmålvakter. De står för drygt 400 miljoner kronor av de fordonsrelaterade skulderna, rapporterade Sveriges Radio i december förra året.

Fakta: Bilmålvakter

Systemet med bilmålvakter går ut på att en person utan tillgångar står som ägare till en bil som någon annan kör. Avgifter som parkeringsböter och fordonsskatt betalas inte utan skulderna läggs på hög hos Kronofogden.

Den 1 juli 2014 infördes nya regler som innebar att Kronofogden har rätt att ta en bil i anspråk om det finns skulder kopplade till den. Därefter kan bilen säljas för att betala skulderna. Kommunerna fick även rätt att flytta felparkerade bilar om ägaren har mer än 5000 kronor i obetalda parkeringsböter.

Fakta:

Källa: Kronofogden

ANNONS