Köttet på bilden har inget med köttet i artikeln att göra.
Köttet på bilden har inget med köttet i artikeln att göra.

Färgad fläskfilé såldes som oxfilé

ANNONS
|

Flera ton fläskfilé har färgats och sålts som oxfilé till svenska grossister, skriver Svenska Dagbladet.

Åke Hultberg, vd på företaget som importerat köttet från Ungern, anser att han är oskyldig.

Sedan en restauranggrossist fattat misstankar och skickat prover har Livsmedelsverket gått ut med varning via EU. Dels för att färgämnet kan vara farligt, dels för att det finns risk att kunder inte tillagar fläskfilén tillräckligt länge, i tron att det är oxfilé.

Det färgade köttet har köpts från leverantören Heat AB, som nu har polisanmälts. Åke Hultberg, vd för Heat AB som importerat köttpartiet från Ungern, säger att han är oskyldig till köttfusket:

ANNONS

-Jag köper så att jag får alla dokument som verifierar att det är oxkött, salmonellaintyg, kvalitetscertifikat och förpackningslista. -Sedan gör jag en egen visuell kontroll. Men jag kan inte kontrollera hela partiet på fem ton, ungefär 5 000 filéer, utan kontrollerar ett par stycken.

Enligt Hultberg tror den ungerske leverantören inte att Livsmedelsverkets uppgifter om griskött i partiet stämmer. Han vill ha tillbaka partiet för att göra egna kontroller, men det säger verket nej till eftersom partiet är beslagtaget.

Hultberg uppger att inget färgat griskött nått ut till restauranger och butiker. Han ska nu försöka få fram bevis för att kunna polisanmäla eller stämma sin leverantör.

Livsmedelslagstiftningen har två syften, dels att vi inte ska bli sjuka och dels att vi inte ska bli lurade av maten.

-Det här kan ju faktiskt röra sig om båda sakerna, för vi vet inte med vad de har injicerat det här köttet, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket. -Om något verkar för bra för att vara sant så är det oftast inte sant. Till exempel om någonting är alldeles för billigt.

Totalt har Heat AB köpt 30 till 40 ton kött från den ungerske leverantören bara i år.

-Det är skandalöst och upprörande att det finns de som är så skrupellösa att de faktiskt märker om köttet. Inte minst för att det både finns en större smittorisk när det gäller fläskkött och att det finns vissa som av religiösa skäl inte äter fläskkött, säger Jan Bertoft, generalsekreterare vid organisationen Sveriges Konsumenter.

Han misstänker att mörkertalet är stort och att det finns mycket annat i våra affärer och restauranger som inte är deklarerat på rätt sätt.

-Det här är ju en ganska riskfri hantering för de som fifflar. Det gör att det blir ringar på vattnet och uppmuntrar naturligtvis andra, säger han och pekar på låga bötesbelopp, liten risk för att åka fast och stora pengar att tjäna. -Om kontrollen är för slapp kommer vi att få uppleva sådana här skandaler om och om igen, säger han. -Det är inget annat än fusk och respektlöst mot de som av etiska eller religiösa skäl inte äter till exempel fläsk. Det kan dessutom vara hälsovådligt, säger landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Men han ser ingen anledning att skärpa köttkontrollen med anledning av de nu avslöjade fusket.

-Det finns en utvecklad kontrollapparat som kommunerna har hand om, och det är i första hand upp till företagen att se till att förpackningar är korrekt märkta och att varan inte är något annat än vad som anges på förpackningen. Allt annat kan prövas som bedrägeribrott, säger han.

Organisationen Sveriges konsumenter vill att staten tar över ansvaret för livsmedelstillsyn och kontroller från kommunerna. Men det håller Erlandsson inte med om.

-Då kommer vi ju förmodligen ännu längre från konsumenterna och det tycker jag inte vore bra.

På frågan om det finns behov av skärpta straff för matfusk svarar Erlandsson:

-Man kan alltid titta över straffskalorna, men vad jag förstår har förevarit i det här fallet, är närmast att prövas i samband med bedrägeri, och då är det till och med fängelse i straffskalan, säger Eskil Erlandsson.

ANNONS