Konstnären Carl Larsson på sin gård Sundborn. Arkivbild.
Konstnären Carl Larsson på sin gård Sundborn. Arkivbild.

Fängelse för Carl Larsson-förskingrare

En 66-årig man döms till fängelse och ett stort skadestånd för att ha förskingrat flera miljoner från den släktförening som förvaltar konstnären Carl Larssons gård Sundborn. Föreningen räknar dock inte med att få några pengar och saknar två miljoner som behövs för underhåll.

ANNONS
|

Tre år och sex månader i fängelse blir domen för den man som förskingrat stora belopp från bland annat den släktförening som förvaltar konstnärsgården Sundborn.

Utöver det döms mannen av Falu tingsrätt att betala ett skadestånd på totalt 6439416 kronor till sju olika företag och föreningar.

Om mannen verkligen kan betala är dock oklart. Verksamhetschefen på Sundborn, Chia Jonsson, räknar inte med det.

En katastrof

- När pengarna försvann så var det en katastrof. Det här var alla pengar som vi skulle leva på, säger hon till TT.

ANNONS

Med hjälp av bidrag från allmänheten och ett banklån kan den publika verksamheten på Sundborn trots allt fortsätta. Men släktföreningen saknar pengar för underhållet av den historiska gården.

- Minst två miljoner kronor måste vi ha in, säger Chia Jonsson.

Det var i höstas som Carl och Karin Larssons släktförening upptäckte att en stor summa pengar saknades, vilket ledde fram till att förskingringen avslöjades.

Under rättegången erkände den 66-årige mannen förskingringen och uppgav att han använt pengarna för att satsa på så kallade binära optioner. Han lånade 1,3 miljoner kronor, förlorade dem och började föra över pengar från föreningar och företag till sitt privata konto.

Satsade och förlorade

När han försökte återställa förlusterna förlorade han ännu mer.

- Det är väl någon form av spelberoende, eller som en knarkare som måste ha mer för att underhålla allting och till slut gick det snett, sade mannen i rättssalen enligt Dalarnas Tidningar.

ANNONS

Mannen har tidigare arbetat på bank och haft anställning som ekonom i flera företag. Han har genom ett företag han äger haft redovisningsansvar för de företag och föreningar från vilka han har förskingrat pengar.

Enligt åtalet har han förskingrat drygt 3,7 miljoner kronor från Carl och Karin Larssons släktförening. Föreningen tilldöms nu en ersättning på drygt 3,2 miljoner kronor.

66-åringen har även förskingrat större och mindre belopp från en rad andra företag och föreningar. En majoritet av dessa ska enligt domen få skadestånd på mellan 1,7 miljoner och 10000 kronor.

Fakta: Carl Larsson-gården

Carl Larsson (1853–1919) är en av Sveriges genom tiderna största konstnärer. Han förknippas med nationalromantiken och hans målningar med motiv från vardagen på landet i Dalarna är för många själva sinnebilden av det gamla Sverige.

På gården Sundborn levde och verkade makarna Carl och Karin Larsson. Deras inredning, och inte minst Karin Larssons textilkonst, blev trendsättande för svensk design under epoken.

Carl Larsson-gården ligger i Sundborn, inte långt från Falun. Sedan 1946 förvaltas gården av Carl Larssons släktförening. Gården som är öppen för allmänheten är en stor turistattraktion.

ANNONS