Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin kommer sannolikt att sitta kvar mandatperioden ut, trots partiets kriser, enligt en författare som skrivit en bok om partiet. Arkivbild.
Miljöpartiets ena språkrör Gustav Fridolin kommer sannolikt att sitta kvar mandatperioden ut, trots partiets kriser, enligt en författare som skrivit en bok om partiet. Arkivbild.

Författare: MP:s tidigare glans har falnat

ANNONS
|

I den senaste väljarbarometern får regeringspartiet Miljöpartiet rekordlåga 3,2 procent. Det är första gången på 15 år som Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren i en Sifo-mätning.

Mätningens låga resultat, trots att partiet på sista tiden fått igenom flera förslag inom sitt kärnområde miljö, är ett tecken på den vilsenhet som nu präglar partiet. Det anser Maggie Strömberg, politisk reporter på Ekot och författaren till boken om Miljöpartiet, ”Vi blev som dom andra.”

- Miljöpartiet är inte rätt parti när det kommer krav på hårdare tag efter terrorattacker. De har inte politik för det och jag tror att de har väldigt svårt att hitta rätt, säger hon.

ANNONS

Fridolin hänger kvar

Glansen som Miljöpartiet haft sedan valet 2010, som lockat de trendkänsliga rörliga väljarna, har nu försvunnit. Det beror delvis på regeringssamarbetet, men även på den stora krisen som drabbade partiet i fjol. Trots att Miljöpartiet har bytt ut personer från viktiga poster har de knappt återhämtat sig från krisen förra året, som även präglats av interna strider.

När förra språkröret Åsa Romson avgick höjdes många röster för att även Gustav Fridolin skulle avgå. Men än är det inte slutet för språkröret, menar Strömberg.

- Jag tror inte att han hänger särskilt löst. Framför allt för att det inte finns något tydligt alternativ. Jag skulle gissa att Fridolin får vara kvar den här mandatperioden, det skulle förvåna mig annars.

Miljöpartiets förslag om att fotboja ska beläggas på personer som fått avvisningsbeslut och bedöms vara en säkerhetsrisk har väckt kritik. Det är ett tydligt exempel på Miljöpartiets svårigheter att hitta sin plats, anser Maggie Strömberg. Samtidigt ska det inte ses som en helomvändning för partiet, det kommer sannolikt inte många fler förslag i den riktningen.

ANNONS

Ministern: "Nå fram bättre"

Amanda Lind, partisekreterare för Miljöpartiet, skriver i ett mejl till TT att partiet "har gått framåt i flera andra undersökningar och att det är över ett år kvar till valet":

"Jag känner mig trygg med att våra politiska lösningar för ett grönare och mer solidariskt Sverige ger resultat", skriver Amanda Lind.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommenterar raset med att partiet måste "ha fokus på att leverera och göra det som man kan förvänta sig av ett miljöparti".

- Jag tror att vi behöver göra det fortsatt ännu mer, och framför allt nå fram. Att Sverige just nu har den största miljöbudgeten någonsin är någonting som vi behöver kommunicera mycket bättre, men som människor också behöver uppleva i sin vardag, säger hon till TT.

TT

Fakta: Miljöpartiet

Bildades 1981. Kom in i riksdagen första gången 1988 för att sedan åka ut i nästa val. Sedan 1994 sitter partiet i riksdagen.

Efter en stabil ökning i riksdagsvalen bröts den positiva utvecklingen 2014 när partiet fick 6,9 procent av rösterna. En minskning från valet 2010 då partiet fick 7,3 procent.

13689 medlemmar i januari 2017. Under förra året tappade partiet 3000 medlemmar.

Miljöpartiet fick rekordlåga 3,2 procent i Sifos aprilmätning. Månaden innan låg partiet på 5 procent.

Språkrör är Gustav Fridolin och Isabella Lövin.

Huvudfrågor är i dag klimatet, skola och utbildning samt jämställdhet.

Källa: Miljöpartiet, NE med flera

ANNONS