Explosionsrisk efter utsläpp från kemiföretag

Det finns en explosionsrisk efter utsläpp från ett biokemiföretag i Solna. Tio personer ska ha skadats. – Man har valt att vårda dem utomhus innan man vet exakt vad det är för ämne, om det behövs någon form av sanering innan de tas in, säger polisens presstalesman i Stockholm, Sven-Erik Olsson.

ANNONS
|

Vet du mer? Är du på plats? Kontakta GP

Mejl:webbred@gp.seTelefon:031-17 20 10031-17 20 10MMS/SMS: 720 10

Räddningstjänsten och polis har beordrats till ett biokemiföretag i Solna efter ett misstänkt utsläpp.

– Det är ett utsläpp av ett ämne men vi vet inte riktigt vad det är för ämne, säger Börje Nordahl, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral och fortsätter.

– Det var något form av labb de har väl lite konstiga ämnen.

Enligt polisens presstalesman i Stockholm, Sven-Erik Olsson, är utsläppet i gasform.

Enligt polisens hemsida larmades man dit klockan 12.13 på torsdagen efteruppgifter om kemikalielukt på flera våningsplan.

ANNONS

Ett av våningsplanen i sjuvåningshuset har utrymts och delar av byggnaden har spärrats av.

–Det är utrymt tills vi vet vad det är, sägerBörje Nordahl och berättar attRäddningstjänsten är på platsen med sexenheter.

–Till att börja med får man se vad det här är. Hur de sedan hanterar ämnet är att naturligtvis få nerkoncentrationen av det, sägerSven-Erik Olsson.

Även polisen är där.

–Vi sköter avspärrningarna på dirrektv från Räddningstjänsten, sägerSven-Erik Olsson.

500 personer arbetar på företaget, det är oklart hur många av dem som befann sig i byggnaden när man larmades om utsläppet och som fått evakuerats.

– Det sista jag såg var att Räddningstjänsten var i färd med att gå in med utrustning för att göra en kontroll för att se vad det är för ämne det rör sig om. Det finns uppgifter om att det är ett ämne som hetertoluen, det är enmetylbensen. Det är ett ämne som har brand- och explosionsrisk i höga koncentrationer.

Tio personer har yrsel och ansiktsdomningar efter utsläppet. De har förts till sjukhus.

– Man har valt att vårda dem utomhus innan man vet exakt vad det är för ämne, om det behövs någon form av sanering innan de tas in.

Byggnaden ligger nära Karolinska sjukhuset i Stockholm. Men det ska inte finnas någon risk att de drabbas av detta.

ANNONS