Turkiske journalisten Abdullah Bozkurt. Arkivbild.
Turkiske journalisten Abdullah Bozkurt. Arkivbild.

Experter: Frisläppande påverkar inte Turkiet

Med beslutet att inte utlämna Hamaz Yalcin går Spanien emot en internationell arresteringsorder. Men experter är överens om att det inte kommer att påverka Turkiet.

ANNONS
|

I dag sitter många journalister fängslade i Turkiet och flera är efterlysta utanför landets gränser – precis som svenskturkiska författaren och journalisten Hamaz Yalcin som Spaniens regering beslutat att inte utlämna till Turkiet.

Enligt Abdullah Bozkurt, som tidigare var platschef i Ankara för dagstidningen Today’s Zaman och som nu är bosatt i Sverige, är det spanska beslutet ett tecken på att Turkiet håller på att tappa sin trovärdighet internationellt.

- Det visar att Spanien valt att gå emot en internationell arresteringsorder från en stat som tydligt utnyttjar sina resurser via Interpol och förtrycker journalister, säger han.

ANNONS

Ingen stor skillnad

Elisabeth Åsbrink, författare och ordförande i Svenska Pen, är också glad att Yalcin har släppts.

- Men jag är rädd att det inte innebär en sådan stor skillnad. Läget i Turkiet är chockerande, hur man slår ner på journalister och på alla andra som sysslar med yttrandefrihet och människorättsfrågor. Så jag är väldigt glad att en svensk medborgare inte kan gripas på sin semester utan att det får vissa konsekvenser, säger hon.

Enligt Åsbrink kommer däremot frisläppandet inte att få några stora konsekvenser i Turkiet.

- Jag tror att Turkiet kommer fortsätta att försöka använda Interpol och jag tror inte det här betraktas som ett bakslag för den turkiska ledningen.

Många problem återstår

Frisläppande av Hamaz Yalcin kan också få mer långtgående konsekvenser, tror Abdullah Bozkurt.

- Reaktionen hittills från Turkiet har också varit att regeringen, efter sådana här frisläppande, går ut med nya arresteringsorder mot turkiska journalister. Det brukar tyvärr ske inom de närmaste dagarna. Så även om du hjälper en journalist så påverkas andra i läget vi är i just nu, säger han.

ANNONS

Enligt dem båda är det många problem som nu återstår.

- Interpol har missbrukats och det måste vi fortsätta att arbeta emot. Vi måste också söka orsaker i Spanien, snarare än Turkiet, säger Elisabeth Åsbrink.

TT

ANNONS