Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Experten: "Finns bara en påföljd för Akilov"

Inför ett rigoröst säkerhetspådrag inleds idag rättegången mot terroråtalade Rakhmat Akilov. Något annat straff än livstids fängelse för 39-åringen finns inte på kartan enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem.
– Fastställs skuldfrågan kommer han att bli behandlad på samma sätt som Breivik i Norge, säger Alhem.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Drygt tio månader efter attacken på Drottninggatan då fem människor miste livet leds Rakhmat Akilov i dag in i handfängsel i en av Stockholms tingsrätts säkerhetssalar.

Tidigt på morgonen transporteras han först längs en passage under marken in från Kronobergshäktet till den underjordiska säkerhetssalen som ligger alldeles intill häktet på Bergsgatan på Kungsholmen.

Sittandes bredvid sin försvarsadvokat Johan Eriksson kommer 39-åringen, som fyller 40 år på onsdag, sedan under hela dagen att få lyssnade på när vice chefsåklagare Hans Ihrman presenterar bevisningen från det drygt 9 000 sidor tjocka förundersökningsprotokollet.

JOHAN+ERIKSSON
Akilov försvarsadvokat Johan Eriksson med förundersökningen framför sig. I dag sitter han bredvid sin klient i en underjordisk säkerhetssal på Bergsgatan i Stockholm när rättegången inleds.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Omfattande säkerhetskontroller

Åklagarens så kallade sakframställan är planerad att pågå under hela tisdagen och onsdagen och först i nästa vecka väntas förhören med Akilov själv att inledas.

På andra sidan av tjockt pansarglas i säkerhetssalen kommer rättegången att följas av representanter från media som tilldelats 90 åhörarplatser. I en annan sal i samma byggnad kommer det att finnas ytterligare 60-platser för allmänheten där det går att följa rättegången via videolänk.

Säkerheten för att ta sig in lokalerna kommer under de planerade 35 rättegångsdagarna under våren att vara extrem.

tingsratt.jpg
Polisen hade redan under måndagen förberett med stängsel utanför porten till Stockholms tingsrätt förhandlingar där media och andra åhörare släpps in till rättegången. . Bild: Anders Abrahamsson

Varje dag kommer alla som vill följa förhandlingarna att visiteras av polis, få gå igenom en metalldetektor och få sina tillhörigheter undersökta i röntgenmaskin.

Rättsexperten och den tidigare överåklagaren, Sven-Erik Alhem, menar att det kanske mest intressanta med rättegången, trots att Akilov i förhör redan har erkänt terroristbrott, blir att få höra när 39-åringen själv hörs i domstolen.

– Akilovs berättelse är väldigt intressant ur en mängd olika aspekter. Hans försvarare Johan Eriksson har mycket klokt valt att låta honom få redogöra för det mesta själv. Den stora frågan är hur mycket han kommer att berätta. Hur mycket han kommer att svara på frågor? Och hur spontant han kommer att svara?

"Kommer bli behandlad om Breivik"

En intressant fråga blir enligt Alhem också hur Stockholms tingsrätt kommer att ta ställning till åtalspunkten terroristbrott och försök till terroristbrott.

– När det gäller morden och det höga antalet mordförsök finns det enormt med stödbevisning, där finns det inga som helst svårigheter. Att hans gärningar uppfyller kraven för att det här ska betraktas som ett terroristbrott är enligt mig personligen fullkomligen självklart, men den biten är ändå inte lika självklar då det ska bedömas hur gärningen har skadat Sverige och hur den har påverkat den svenska befolkningen.

STOCKHOLMD%C3%85D+%C3%85TAL
Hans Ihrman är vice chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål och har tidigare berättat att han kommer att yrka på att Rakhmat Akilov ska dömas till livstidsfängelse och därefter livstids utvisning.. Bild: Henrik Montgomery/TT

Oavsett om Akilov döms för terroristbrott eller inte är Alhems uppfattning att han kommer att få spendera resten av sitt liv i fängelse.

– Terroristbrottet har betydelse, men tror jag ändå inte han skulle ha en chans att någonsin få komma ut när det handlar om så många mord och mordförsök. Ingen ska dömas på förhand, men fastställs skuldfrågan kommer han att bli behandlad på samma sätt som Breivik i Norge. Det finns inte då något annat utrymme än att döma honom honom till livstids fängelse. Det kommer också bli äkta livstid då det inte finns någon omdömesgill beslutsfattare som någonsin kommer att sätta honom på fri fot, säger Sven-Erik Alhem.

Förutom Akilov kommer även många människor som befann sig på Drottninggatan den 7 april att höras under rättegången. Totalt finns det 155 person som betraktas som målsägande. Upp mot 90 av dem väntas att vittna.

Sven-Erik Alhem, som numera är ordförande i Brottsofferjouren, menar att det är högst individuellt hur ett en person reagerar när hon eller hon möter sin förövare i en rättssal.

alhem.jpg
Sven-Erik Alhem är övertygad om att Rakhmat Akilov kommer att spendera resten av sitt liv i fängelse. Att åklagaren yrkar på att han både ska dömas till livstids fängelse och därefter livstids utvisning menar Alhem är en försäkran om Akilov, om han blir dömd, aldrig ska kunna få vandra fritt på en svensk gata om hans straff mot förmodan skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff i framtiden. . Bild: Stefan Berg

81-årig kvinna en av de påkörda

Inför rättegången har GP talat med flera av personerna som var en hårsmån för att bli påkörda av Akilov. Flera berättar att de har blivit kallade till att vittna, men att de in nuläget inte har orkat tänka på vad det skulle innebära för dem att möta Akilov öga mot öga ännu en gång.

En av personerna är en 81-årig kvinna som mirakulöst klarade sig undan med lindriga skador efter att ha blivit påkörd av lastbilen utanför HM på Drottninggatan.

– Jag är glad över att jag sitter här i dag. Jag mår faktiskt sämre och sämre av det här. Jag har faktiskt inte orkat tänka på hur jag skulle reagera på att se honom. Han ska få sitt straff, att han får ett ordentligt straff är det minsta man kan begära. Jag lever tack vare att en man kom springandes och skrek ”akta det kommer en lastbil”. Det gjorde att jag hann flytta på mig så att bara foten blev påkörd, säger kvinnan.

En annan kvinna som var nära på att mista livet i attacken var Suzanne Diamantakidou, 59, som är kallad att vittna senare i vår.

Suzanne+Diamantakidou007.jpg
Suzanne Diamantakidou är en av många som lurade döden på Drottninggatan. Under våren kommer hon ställas öga mot öga mot Rakhmat Akilov då hon ska vittna om hur hon bara var centimeter från att bli påkörd av lastbilen. . Bild: Anna Svanberg

I samband med att åtalet väcktes i slutet av januari berättade hon för GP att hon är beslutsam för att göra vad hon kan för att Akilov ska bli dömd.

– Jag kommer inte att bli rädd av att se honom. Om han inte ångrar sig, och det tror jag inte han gör, så tror jag att jag blir arg. Ett eventuellt skadestånd kommer inte att göra mig gladare, vilket det däremot gör om jag kan bidra till att sätta dit honom, är Suzanne Diamantakidou inställning.

Läs mer om Åtalet efter Stockholmsdådet
Mest läst