EU-länder eniga om Östersjötorsk

ANNONS
|

Efter en hel dags förhandlingar nådde ländernas fiskeriansvariga en kompromiss i Luxemburg på måndagen.

-Äntligen! Sju år har man stått och stampat i den här frågan. Nu har man tagit ett stort steg framåt, konstaterar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) efteråt.

Flera av unionens stora fiskeländer var dock tveksamma på förhand, av rädsla för att tappa politisk kontroll över det egna fisket, om planen blir prejudicerande även för andra områden. Till sist kunde ändå hotet om en blockad undvikas.

"Tillförsikt"
-Det blev en bra lösning. Några förändringar i det förslag som låg i morse har gjorts, men jag känner en tillförsikt i det. . . Man har säkerställt också via tekniska lösningar att man kan göra begränsningar i område, tidsmässigt och redskapsmässigt så jag känner att det här blev riktigt bra, säger Bucht.

Förvaltningsplanen är ett resultat av den reform av fiskepolitiken som EU dragit igenom under de senaste åren, i syfte att bedriva ett fiske som mer styrs av vetenskap än politik.

-Det är ju väldigt tydligt att det är vetenskapliga rådgivningar som ska gälla och följas. Det här blir definitivt mycket bättre än tidigare. Östersjöplanen är ju den första planen sedan den nya gemensamma fiskepolitiken togs så det här är ju lite av ett riktmärke där man går in i en ny tid, säger Bucht.
Klart i år?

Efter medlemsländernas kompromiss väntar nu förhandlingar med EU-parlamentet.

-Jag hoppas ju att man kommer ganska snabbt överens så att vi har det här på plats i ett slutligt dokument innan årsskiftet, säger landsbygdsministern.
ANNONS