Utrikesminister Margot Wallström (S) i FN:s högkvarter i onsdags.
Utrikesminister Margot Wallström (S) i FN:s högkvarter i onsdags.

Västländers dom över Ryssland hård

"Barbari" och "krigsbrott". Västländernas dom över Rysslands och Syriens flygbombningar i östra Aleppo är hård. Även utrikesminister Margot Wallström (S) har, inför dagens möte i FN:s säkerhetsråd, krävt att bombningar omedelbart stoppas.

ANNONS
|

FN:s säkerhetsråd samlades under den tidiga söndagskvällen svensk tid för att diskutera de senaste dagarnas våldsupptrappning i Syrien. Enligt nyhetsbyrån AFP sade Frankrikes FN-ambassadör Francois Delattre inför mötet:

- Krigsbrott begås i Aleppo. De får inte gå ostraffade och straffrihet är inte ett alternativ i Syrien.

Hans brittiske kollega Matthew Rycroft anser också att Ryssland hjälper den syriska regimen att begå krigsbrott. USA:s FN-ambassadör Samantha Power kallar det ryska agerandet "barbari", rapporterar Reuters.

ANNONS

Inför mötet skrev Wallström, i en kommentar till TT, att bombningarna i de rebellkontrollerade områdena i östra Aleppo "nått fruktansvärda nivåer" och måste upphöra.

"I högar"

"Man använder brandbomber och så kallade bunker busters och de civila dödstalen är omfattande. Bilderna på barn som grävs fram ur rasmassorna och överbelastade sjukhus med blodiga människor i högar på golvet är outhärdliga", skriver utrikesministern.

Sverige stöder, enligt Wallström, att säkerhetsrådet snarast vidtar ytterligare åtgärder "för att agera mot brutaliteten i denna konflikt, och i synnerhet angreppet på Aleppo".

Samtidigt som mötet stundade fortsatte de hårda striderna mellan regimstyrkor och rebeller i och omkring Aleppo. Syriskt och ryskt stridsflyg har nu satts in även i kampen om det strategiskt viktiga området Handarat, strax norr om staden, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Mest intensiva

Handarat är ett läger för palestinska flyktingar som har hållits av rebellerna i flera år. Men i går uppgav den syriska militären att den, med stöd av allierade milisstyrkor, återtagit området, som tack vare att det ligger på en höjd ger överblick över en av huvudvägarna in i Aleppo. Bara timmar senare slog dock rebellstyrkorna tillbaka och sedan dess har kampen om området fortsatt, enligt Reuters.

Omkring en kvarts miljon människor sitter fast i det belägrade, östra Aleppo. Invånare vittnar om att de senaste dygnens bombningar av syriskt och ryskt stridsflyg är de mest intensiva hittills under kriget.

ANNONS

En källa inom den väpnade oppositionen uppger för CNN att omkring 200 flyganfall ägde rum bara under fredagen och lördagen. Räddningsarbetare uppger att dussintals, kanske hundratals, dödats sedan regimens offensiv inleddes tidigare i veckan, bland dem många barn.

Raderats ut

I ett uttalande förklarar FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon att han är "bestört" över den enorma våldsupptrappningen. Han påpekar även att det "uppenbart systematiska användandet" av bland annat brandbomber och så kallade bunkerbomber i tätbefolkade områden kan utgöra krigsbrott.

Nyhetsbyrån AFP:s korrespondent beskriver hur hela gator mer eller mindre raderats ut och berättar om en invånare, kallad Nizar, vars barn dödades i en av lördagens attacker.

- Halva byggnaden kollapsade, och vårt barn träffades i huvudet. Han dog på stället, säger Nizar enligt AFP.

På marken intill honom ligger sonens kropp, insvept i en filt.

Fakta: Vapenvilan dödförklarades

Måndagen den 12 september inleddes den av USA och Ryssland framförhandlade vapenvilan i Syrien. Redan samma kväll rapporterades om fortsatta strider på flera håll i landet.

Följande lördag dödades över 60 syriska regimsoldater i USA-ledda flygräder vid en flygplats i östra Syrien. Enligt USA var avsikten i själva verket att attackera Islamiska statens (IS) posteringar.

I måndags bombades en hjälpsändning i provinsen Aleppo i norr och cirka 20 civilpersoner dödades, en händelse som ytterligare ökat spänningarna mellan USA och Ryssland. Samma dag dödförklarade Syriens militär vapenvilan, med hänvisning till att "terroristgrupper" nonchalerat avtalet.

I mitten av veckan inledde den syriska regimen en offensiv i syfte att återta kontrollen över den rebellkontrollerade, östra delen av staden. Dussintals människor har dödats i de intensiva flyganfallen.

ANNONS