"Ett otroligt skönt besked"

Efter domen om att sondmatning kan ge rätt till personlig assistans vågar hjärnskadade Tuvas mamma pusta ut.

ANNONS
|

Tuva Larsson, 6 år, har den medfödda hjärnskadan lissencefali, som ett fåtal barn föds med i Sverige varje år. Det gör att hon har svårt att röra sig på egen hand, behöver stöd för att sitta och behöver sondmatas.

Sedan hon var två år gammal har personliga assistenter varit närvarande från klockan halv sju på morgonen till sju på kvällen. Men när Försäkringskassan för ett par år sedan började tolka assistanslagen efter den förra domen från 2012 – som gjorde gällande att sondmatning inte var att betrakta som grundläggande behov – kom Tuva inte längre upp i de 20 assistanstimmar per dygn som krävs för att assistansen ska beviljas.

ANNONS

"Mental tortyr"

Flera av Tuva Larssons assistenter hoppade av när de insåg att deras arbetstid skulle begränsas, och att de kanske inte längre skulle få betalt för de timmar de väntar eller är i beredskap. Sedan i höstas har Malin Larsson i allt högre grad tvingats skjuta sitt eget jobb som fysioterapeut åt sidan för att gå in som assistent åt dottern.

- Den osäkerhet som funnits de senaste tre åren, och framför allt det senaste, har varit en mental tortyr. Även om assistansen inte dragits ifrån oss har det varit omöjligt att försöka skapa lösningar som är hållbara för en familj, säger hon.

"Vågar andas ut"

När Högsta förvaltningsdomstolen nu slagit fast att sondmatning kan vara assistansberättigat ändrar det helt förutsättningarna för Tuvas stöd.

- Än så länge vågar jag inte riktigt andas ut, det är många steg kvar, vi får invänta när Försäkringskassan ska börja agera utifrån det här och vad det innebär. Men nu kan jag faktiskt tillåta mig själv att kunna se en möjlighet där vi kan lösa en skolgång till min snart sjuåriga tjej. Jag har inte sett det tidigare.

ANNONS
TT

ANNONS