KU:s ordförande Andreas Norlén och vice ordförande Björn von Sydow (S). Arkivbild.
KU:s ordförande Andreas Norlén och vice ordförande Björn von Sydow (S). Arkivbild.

Enigt KU kritiserar Ygeman för faktaslarv

ANNONS
|

- Inrikesministern är enligt min mening den som får skarpast kritik, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) på en pressträff.

Ygeman kritiseras för att ha lämnat felaktiga uppgifter in en intervju om att regeringen skulle ha fått stöd av en enig riksdag för sin linje inför ett ministermöte i EU. Han får även kritik för att ha lämnat felaktiga uppgifter i en utfrågning med KU våren 2016.

ANNONS

Kolla fakta

- Det är angeläget för inrikesministern och hans medarbetare att man gör faktakontroller, säger KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S).

Kulturministern får påpekanden om brister i tre ärenden: ett handlar om felaktiga uppgifter om reklamskatten i en debattartikel, ett om hanteringen och kontrollen av den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism och det tredje om att hon vid ett EU-möte inte gjorde det hon hade kommit överens med EU-nämnden om att göra på mötet.

Regeringen kritiseras för att ansvariga ministrar hävdade att regeringen inte kunde säga nej till Vattenfalls försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland, trots att det var möjligt. Där syftar KU på näringsminister Mikael Damberg (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och hennes företrädare Åsa Romson (MP).

Återkommande kritik

Totalt är det drygt en handfull ministrar som får påpekanden om brister i agerande eller handläggning. Bland dem finns försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S).

Regeringskansliet som kollektiv får kritik i några ärenden, dels om hanteringen av strandskyddsärenden, dels om hur regeringskansliet sköter diarier, diarieföring och hanteringen av allmänna handlingar, vilket är en återkommande kritik från KU.

ANNONS

Historisk enighet

De senaste tre åren har KU eftersträvat och lyckats presentera eniga betänkanden.

- Det är historiskt att vi i tre år varit eniga och ändå kunnat framföra kritik. KU lämnar vägledning för bra regeringsarbete, och det är en stor styrka för svensk demokrati om vi över parti- och blockgränser kan vara eniga om de principerna, säger Andreas Norlén.

- Hela det politiska livet tjänar på att vi inte har politiska konflikter kring den konstitutionella granskningen, säger KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S).

Sverigedemokraterna (SD) är de enda som har reserverat sig i betänkandet. Det handlar om justitie- och migrationsminister Morgan Johanssons försvar av rikspolischefen Dan Eliassons negativa uttalande om SD..

TT

Fakta: KU

Konstitutionsutskottet är ett av riksdagens utskott.

En av KU:s uppgifter är att granska regeringen och ministrarna och hur de sköter sitt arbete.

Varje vår brukar utskottet hålla öppna utfrågningar i ärenden där ministrar eller regeringen har anmälts för påstådda brister.

Efter utfrågningarna presenterar resultatet av granskningen och ministrar och regeringskansliet som inte följt regler eller lagar för sitt ämbete riskerar då kritik eller påpekanden för "brister i handläggning eller statsråds agerande".

I år får en dryg handfull ministrar påpekanden om brister.

Totalt omfattar årets granskning lite mer än 30 ärenden, ärenden som tagits upp sedan enskilda riksdagsledamöter anmält dem och begärt att de ska granskas.

ANNONS