Enighet om ensamkommande

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har nu nått en uppgörelse om ensamkommande unga. Uppgörelsen presenterades på en presskonferens under måndagseftermiddag.

ANNONS
|

I flera veckor har Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat intensivt om de ensamkommande unga som kom hit under 2015.

– Det har verkligen hänt saker nu och vi tror att vi har en lösning för de flesta som kom före den 24 november 2015, sade en källa till TT innan uppgörelsen bekräftades.

Miljöpartiet har sedan sin kongress i maj drivit frågan om att ensamkommande unga, som fått vänta så länge på sitt asylbeslut att de hunnit fylla 18 under handläggningstiden, ska få en ny prövning där de prövas utifrån att de var minderåriga när de kom.

Avvisande

Enligt uppgifter som har läckt ut under förhandlingarna ska Socialdemokraterna ha varit avvisande till MP:s linje.

ANNONS

Även andra frågor har diskuterats under förhandlingarna. Enligt DN ska Ebo-lagstiftningen, lagen om eget boende, rivas upp och ändras. Något som MP tidigare har varit motståndare till.

Men till TT säger en källa att förslagen som diskuterats inte handlar om att riva upp Ebo, utan om att göra förändringar så att man "kommer åt de värsta fallen av trångboddhet".

"Berör de flesta"

Under presskonferensen tar vice statsminister Isabella Lövin till orda:

– Det berör de flesta som sökte asyl innan den 24 november, alltså innan den tillfälliga lagen, säger Miljöpartiets språkrör, och vice statsministern, Isabella Lövin på en pressträff.

Hennes språkrörskollega Gustav Fridolin säger att bakgrunden till uppgörelsen är de långa handläggningstider som drabbat många ensamkommande.

– Med normala handläggningstider hade de fått ett beslut innan de fyllde 18, säger Fridolin, som säger att förändringarna görs inom gymnasielagen.

Förslaget måste godkännas av riksdagen. Ambitionen är att reglerna ska träda i kraft innan sommaren 2018.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bekräftar att Ebo-lagstiftningen kommer att förändras. Det kommer främst att beröra kommuner där många nyanlända bosätter sig, ofta i trångboddhet.

– Vi vill införa en social prövning av Ebo, säger Johansson.

Isabella Lövin betonar att de ensamkommande unga inte ska hamna i kläm på grund av långa handläggningstider.

ANNONS

ANNONS