Oskar Ullberg, Johanna Svenungsson och Sekou Soumaoro har alla fyllt 18 sen senaste valet.
Oskar Ullberg, Johanna Svenungsson och Sekou Soumaoro har alla fyllt 18 sen senaste valet.

En självklarhet att gå och rösta

ANNONS
|

–Om man inte går och röstar kan man inte komma och gnälla efteråt, säger Sekou Soumaoro och han får medhåll av sina bägge jämnåriga kamrater Johanna Svenungsson och Oskar Ullberg på Katrinelundsgymnasiet.

De har alla tre fyllt 18 år och är i och med omvalet röstberättigade för första gången även om Johanna som är skriven i Kunsgsbacka får stå över den här gången. Lite övning har de fått i och med skolvalet som anordnades i höstas.

–Vi fick lära oss en hel det om röstning, demokrati, partier och annat, säger Oskar Ullberg.

Skolan gjorde jätteinsats

Katrinelundsgymnasiet är en av många gymnasieskolor i Göteborg som har ett stort antal förstagångsväljare. Rektor Johan Andersson och samhällskunskapsläraren Frank Hjortsberg säger att skolan gjorde en jätteinsats innan valet i höstas med debatter, skolval och information vilket gör att skolan inte satsar lika mycket den här gången:

ANNONS

–Eleverna bör kunna en hel del redan. Vi ser det som en viktig del av skolans roll att lära eleverna om politik, inte minst för att undvika ett lågt valdeltagande, säger Frank Hjortsberg.

Sekou, Johanna och Oskar medger att det inte vet speciellt mycket om regionvalet och tills helt nyligen visste de inte att det skulle hållas ett nytt val. Men när vi börjar tala om valfrågor är det en fråga som engagerar dem mer än något annat: kollektivtrafiken. De har suttit i köer och väntat på försenade tåg och bussar i vinter. Ingen av dem är särskilt förtjust i förslagen om enhetstaxa:

Krångligt biljettsystem

–Nej, det blir orättvist om man bara åker en liten sträcka mot om man åker långt, tycker Oskar Ullberg.

Alla tycker däremot att biljettsystemet är väl krångligt även om systemet med kortladdning som sådan är OK.

–Något som jag skulle önska mig är P-hus eller låsta parkeringar för cyklar, säger Oskar Ullberg. Risken är stor att man blir av med den om man ställer cykeln i Göteborg för att åka kollektivt.

En annan fråga i regionvalet som engagerar är sjukvården. Sekou har egna erfarenheter av köer inom vården:

–Jag har suttit i åtta timmar på akuten i Mölndal och sedan tre timmar till innan jag fick träffa en läkare. Det är orimligt. Nästa gång jag var där tog jag med mig mat men då kom jag faktiskt in ganska snabbt.

ANNONS

Kortare köer till akuten

Alla tre håller med om att det är jätteviktigt att man kortar köerna på akutmottagningarna och en timma till att få träffa en läkare låter rimligt.

På frågan vilka politiker i regionen de tre känner till säger alla att de inte känner till de namnen. Den enda politiker lokalt och regionalt som de känner till är Anneli Hultén.

Så många röstade i regionvalet 2010:

Hela regionen: 80,57 procent

Bohuslän: 82,62 procent

Göteborg: 77,70 procent

Skaraborg: 81,69 procent

Norra Älvsborg: 81,54 procent

Södra Älvsborg: 81,74 procent

Den 15 maj öppnar vallokalerna klockan 08.00 och stänger 20.00

Källa: www.val.se

ANNONS