Föremålet kastades in i Bäckadalsgymnasiets matsal mitt under lunchtid. Bild: Google Maps
Föremålet kastades in i Bäckadalsgymnasiets matsal mitt under lunchtid. Bild: Google Maps

En misstänkt för explosion på skola

Någon kastade in ett explosivt föremål mitt under lunchen på en skola i Jönköping under tisdagen. Polisen har lyckats hitta en misstänkt för dådet.

ANNONS
|

Uppemot 300 personer befann sig i Bäckadalsgymnasiets matsalnär det small. Till en början hade man ingen aning om vad det var som orsakade detonationen.

– Det var en kraftig smäll. Vid den tiden äter ju flest lunch så det var nästan fullt överallt i matsalen.Jag var själv inne och skulle äta när det hände, säger skolans administrativa chef, Åke Andersson, till GP.

Personalen agerade snabbt. Elevernas bästa var prioritet.

– Vi var snabbt ute och såg till att ingen var skadad och så ringde vi polisen. De kom snabbt och gjorde en teknisk undersökning för att säkra spår, berättar Åke Andersson.

ANNONS

Oklart vad som exploderade

Polisen larmades om explosionen klockan 11:54. Strax efter klockan 14 har man en tes om vad som kan ha skett.

– Någon ska ha kastat in ett föremål som exploderade i matsalen. Ingen ska ha skadats allvarligt av explosionen, men den ska ha orsakat materiella skador. En del personer klagar över tjut i öronen, bekräftar Björn Öberg, pressinformatör vid polisen i region Syd.

Polisen var kvar på platsen vid 14-tiden. Än går det inte att slå fast vad det var som detonerade, menbevisen som säkrats så här långt pekar åt en viss riktning.

– Det verkar ha varit någon form av fyrverkeripjäs eller liknande som har exploderat, men det är inte helt klart vad det var för typ av föremål som exploderade, säger polisens pressinformatör.

Chockartat för personal och elever

Tekniker har nu beslagtagit resterna av det explosiva föremålet för vidare undersökning. Nu pratar man med elever och personal på skolan för att försöka ta reda på vem som kan ha gjort detta.

– Det blev som tur är inga personskador, men en del elever och personal blev chockade av den kraftiga smällen. Vi har uppmanat elever att uppsöka skolsköterska om man är chockad eller känner att hörseln påverkats, berättar Åke Andersson, skolans administrativa chef.

ANNONS

Ärendet har i nuläget tre brottsrubriceringar. Det handlar om misstänkt misshandel, skadegörelse och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva föremål.

"Man vet vem det är som ligger bakom"

Efter att polisen hållit ett stort antal förhör med elever och personal på skolan lyckades man till slut ringa in en misstänkt för brotten.

– Man vet vem det är som ligger bakom det här och den personen har man förhört, bekräftar vakthavande befäl vid polisen i Jönköping, Lars-Göran Nilseryd, för GP vid 17:30-tiden på tisdagen.

Men den här personen har inte gripits?

– Det finns inga uppgifter om det i den rapport patrullerna lämnat till oss på ledningscentralen, menar Nilseryd.

Skadorna tycks i slutändan ha begränsats till eventuella hörselskador hos personal och elever. Det ska även finnas vissa skador på golv och en väska.

ANNONS