En lavin av vittnesmål om sexuella övergrepp

ANNONS
|

#tystnadtagning: Det första uppropet. 456 kvinnliga skådespelare berättar om övergrepp inom film- och teatervärlden. Efter publiceringen i Svenska Dagbladet ansluter sig fler kvinnor.

#sistaspikenikistan: 4627 kvinnor i byggbranschen har skrivit under uppropet med vittnesmål om trakasserier och sexistisk jargong.

#givaktochbitihop: Undertecknat av 1730 personer som är eller har varit verksamma inom Försvarsmakten.

#sistabriefen: Fler än 2000 kvinnor från reklam och pr-branschen protesterar mot sexuella trakasserier och övergrepp.

#deadline: Fler än 4000 kvinnliga journalister skriver i uppropet #deadline att de har fått nog av övergrepp och sexism på redaktionerna.

#utanskyddsnät och #intedinhora: Några av samhällets mest utsatta flickor och kvinnor – prostituerade, drogberoende och kriminella – vittnar om grovt sexualiserat våld.

ANNONS

#nykterfrizon: Flera hundra kvinnor inom nykterhetsrörelsen IOGT-NTO samlas under hashtaggen och många berättar att de utsatts för sexism.

#visjungerut: 653 sångare går samman och protesterar mot sexismen i opera- och konsertmiljön. Kungliga Operans vd Birgitta Svendén sätter själv sitt namn på listan.

#närmusikentystnar: 1993 kvinnor i den svenska musikbranschen går samman, många vittnar om sexuella övergrepp och rena våldtäkter. På listan till uppropet samlas artister som Carola, Robyn, Zara Larsson, Seinabo Sey, First Aid Kit, Eva Dahlgren och Lill-Babs.

#tystdansa: Drygt 620 dansare skriver i uppropet #tystdansa att de fått nog sexism och trakasserier inom dansvärlden.

#medvilkenrätt: 4445 kvinnliga jurister publicerar ett upprop med vittnesmål om övergrepp och diskriminering inom rättsväsendet.

#inteförhandlingsbart: De svenska facken har också anslutit sig till metoo-initiativet. 1501 kvinnor från hela fackföreningsrörelsen har undertecknat.

#ickegodkänt: 3853 av Sveriges kvinnliga lärare ansluter sig till metoo-kampanjen och många berättar om övergrepp och trakasserier som de har utsatts för.

#tystiklassen: 1700 elever protesterar mot sexism och övergrepp från grundskolan till gymnasiet.

#räckupphanden: Gruppen med över 8000 gymnasielever vittar om och protesterar mot trakasserier och övergrepp.

#underytan: Uppropet för hedersförtryckta kvinnor. Men många är rädda för att berätta även om de är anonyma.

#visparkarbakut: I facebookgruppen #visparkarbakut har drygt 1000 skrivit på. Kvinnor och unga flickor berättar om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.

ANNONS

#vårdensomsvek: Patienter som utsatts för sexuella övergrepp inom vården samlas under hashtaggen.

#imaktenskorridorer: 1300 kvinnor inom svensk politik, däribland Birgitta Ohlsson (L) och Rosanna Dinamarca (V), gick ut i ett gemensamt upprop mot sexism och sexuella trakasserier, stödda av hundratals vittnesmål samlade i en Facebookgrupp.

#teknisktfel: 1139 kvinnor i teknikbranschen har skrivit under ett upprop mot sexuella trakasserier inom deras bransch. Kvinnorna vittnar om en sexistisk kultur som normaliserats och en tystnadskultur där drabbade kvinnors röster inte hörs.

#larmetgår: Kvinnor inom räddningstjänsten vittnar om sin situation i en mansdominerad kår. Bland vittnesmålen finns kvinnor som skriver att de tvingats lämna brandmannayrket på grund av trakasserier.

#akademiuppropet: 2400 kvinnliga akademiker har skrivit på ett upprop mot sexuella trakasserier och rena övergrepp inom universitetsvärlden.

#vardeljus: Fler än tusen kvinnor inom Svenska kyrkan har ställt sig bakom uppropet mot sexism och övergrepp.

#vikokaröver: Restaurangbranschens kvinnor vittnar om sexuella trakasserier.

#timeout: 2290 kvinnor inom svensk idrott – aktiva, tränare, förbundsanställda, sportjournalister och supportrar – har skrivit under idrottens upprop mot sexism.

#utgrävningpågår: 387 arkeologer påtalar att det finns en sexistisk struktur med rötter i arkeologins historia och kräver ett stopp för övergrepp och kränkningar.

#utantystnadsplikt: I det största uppropet hittills slår 10400 kvinnliga läkare och läkarstudenter larm om vad som händer inom vården. Ofta är det väletablerade äldre manliga läkare som trakasserar och antastar yngre kvinnliga kollegor.

ANNONS

#skiljagnarnafrånvetet: 978 kvinnor inom det gröna näringslivet, som hästverksamhet, skogsentreprenad och fruktodling, vittnar om allt från våldtäkter till sexistiska kommentarer i kostall och styrelserum.

#metoobackstage: Fler än 1600 kvinnor bakom scenen och kameran larmar om trakasserier och övergrepp inom teater- och filmindustri.

#listanärstängd: 444 kvinnor och icke-binära i nattklubbsbranschen vittnar om trakasserier och övergrepp.

#skrattetihalsen: Ett upprop undertecknat av 80 kvinnliga komiker.

#theshowisover: 873 kvinnor som arbetar på cirkusar i Sverige och andra länder skriver under på ett eget upprop.

#killtheking: 1381 hårdrockare kräver ett slut på sexism och ett stopp för otryggheten.

Fler upprop är på gång.

Källa: TT

TT

ANNONS