Tre av fyra elever blir utan statligt stöd till läxhjälp. Arkivbild.
Tre av fyra elever blir utan statligt stöd till läxhjälp. Arkivbild.

En fjärdedel nås av statens läxhjälp

Regeringens satsning på läxhjälp fördelas ojämnt. Bara en av fyra elever nås av det statliga läxhjälpsbidraget, visar en granskning som SVT Nyheter har gjort.

ANNONS
|

I år har 281 miljoner beviljats i läxhjälpsbidrag, att jämföra med 23 miljoner förra året. Men SVT:s granskning visar att det är stor skillnad på hur pengarna fördelas mellan kommunerna.

Linköpings och Kalmars kommun har sökt och fått pengar för samtliga elever. Stockholms kommun har däremot bara sökt för var tionde elev. Skolverket beviljar 1000 kronor för varje elev som erbjuds läxhjälp, i Stockholms fall betyder det att kommunen får sex miljoner istället för de potentiella 60 miljonerna.

Orättvist system

Sara Svanlund anser att systemet är felaktigt utformat och varnar för att det kan komma att öka skillnaderna mellan landets skolor.

ANNONS

- I ett bidragssystem där det är upp till huvudmännen att avgöra om de vill söka eller inte är det eleverna som på något sätt inte blir rättvist behandlade i slutändan, säger hon.

75 kommuner har inte sökt något bidrag alls och flera kommuner har valt att söka ett väldigt litet bidrag. I princip alla skolor som har sökt bidraget har fått pengarna.

Pengar fryser inne

Utbildningsministern Gustav Fridolin är kritisk till de kommuner som avstått från att söka pengarna och som inte erbjuder läxhjälp.

- Det får inte vara så att man har elever som verkligen behöver läxhjälp men som inte får det, samtidigt som vi har pengar på statens konto som fryser inne, säger han till SVT Nyheter.

Satsningen på läxhjälpsstödet gjordes ungefär samtidigt som rut-avdraget för läxhjälp slopades. Tanken är att läxhjälpen nu ska nå de elever med störst behov av hjälp.

ANNONS

Eftersom det finns pengar kvar att fördela för 2016 har Skolverket förlängt ansökningstiden till den 31 augusti.

Fakta: Kommunerna som sökt ett litet bidrag

Ett urval av kommuner som sökt ett litet läxhjälpsbidrag och antalet elever som erbjuds läxhjälp i procent.

  1. Arvika 3 procent
  2. Huddinge 2 procent
  3. Hylte 3 procent
  4. Jönköping 3 procent
  5. Kumla 3 procent
  6. Mariestad 1 procent
  7. Salem 2 procent
  8. Skara 1 procent
  9. Söderhamn 2 procent

Källa: SVT

ANNONS