En cigarett om dagen är en för mycket, visar forskning.
En cigarett om dagen är en för mycket, visar forskning.

En cigarett om dagen ökar hjärtrisken

Det räcker inte att skära ner på antalet cigaretter för att minska risken för hjärtattack eller stroke. Nästan halva riskökningen kommer nämligen från bara en cigarett om dagen. Därför är det bästa att sluta helt och hållet.

ANNONS
|

Det är bättre att röka lite än mycket. Men inte så pass mycket bättre som kanske många av oss tror. Inte avseende risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, som hjärtinfarkt eller stroke, i alla fall.

Den slutsatsen drar forskare vid University College London efter att ha analyserat 141 andra studier. Det visar sig, skriver forskarna att en cigarett om dagen står för nära halva risken att drabbas av dessa sjukdomar, jämfört med någon som röker 20 cigaretter per dag.

Överraskning

- Om någon röker en cigarett per dag, i stället för 20, tänker vi intuitivt att risken faller till en tjugondel, eller fem procent. Detta tycks gälla risken för lungcancer, men inte för hjärtinfarkter eller stroke där en cigarett står för närmare halva riskökningen, säger artikelns huvudförfattare, Allan Hackshaw, till AFP.

ANNONS

Studien, som presenteras i British Medical Journal, visar att för män som röker en cigarett om dagen så är riskökningen att drabbas av hjärtsjukdom 46 procent, medan riskökningen för stroke är 41 procent, i förhållande till en person som röker 20 cigaretter, motsvarande ett paket, om dagen. För kvinnor var motsvarande siffror 31 respektive 34 procent.

"Vi har visat att en stor del av riskökningen som är associerad med rökning kommer från att bara röka en eller ett par cigaretter om dagen. Detta kommer antagligen som en överraskning för många, men det finns biologiska mekanismer som kan förklara denna oväntade riskökning", skriver författarna i ett pressmeddelande.

Totalstopp

Sambandet är relevant, säger de, eftersom det är hjärt-kärlsjukdomar som skördar flest liv på grund av rökning, inte lungcancer. Beräkningar visar att dessa sjukdomar är orsaken bakom 48 procent av alla som dör i förtid till följd av rökning.

- Många rökare försöker skära ner, och det bör de uppmuntras att göra, men för att få de stora fördelarna avseende risken hjärt-kärlsjukdomar måste de sluta helt och hållet, säger Allan Hackshaw.

ANNONS

För Kenneth Johnson, adjungerad professor vid University of Ottawa i Kanada, som inte var involverad i studien, är budskapet tydligt:

- En cigarett är en cigarett för mycket, säger han till tidskriften.

TT

Fakta: Sju miljoner per år

Rökning och annan tobaksförbrukning orsakar varje år mer än sju miljoner dödsfall. Dessutom orsakar själva produktionen svåra miljöproblem, konstaterade Världshälsoorganisationen WHO i en rapport som presenterades i maj i år.

Sedan början av 2000-talet har antalet tobaksrelaterade dödsfall ökat från fyra till sju miljoner, vilket gör tobak till den enskilt största dödsorsaken som går att förhindra. En utveckling som enligt WHO väntas fortsätta.

Källa: WHO

ANNONS