Elväg i Gävle hamnade i tyskt fokus

Efter brexit blir tyskarna viktigare. Sverige och Tyskland ska nu utveckla det industriella samarbetet.

ANNONS
|

Sverige och Tyskland ingår ett partnerskap för innovationer. Det var budskapet från statsminister Stefan Löfven i samband med förbundskansler Angela Merkels tisdagsbesök i Sverige.

Merkel pekade i sitt tal vid Ingenjörsvetenskapsakademien på risken att halka efter. Nu gäller det att snabba upp processerna. Hon talade om en digital gemensam europeisk marknad för att stå sig i konkurrensen – där besluten i EU inte alltid går så snabbt som man önskar.

Naturligt samarbete

Löfven sade i sitt tal inför den församlade ingenjörsskaran att Sverige och Tyskland har mycket gemensamt. Tanken är att den nya överenskommelsen ska främja innovativa samhällslösningar, nya exportprodukter och resultera i starkare konkurrenskraft.

ANNONS

Anders Ferbe, som från facket sitter med i ett av rundabordssamtalen, menar att det inte är en slump att det här mötet med tyskarna och industriellt samarbete kommer upp nu. När britterna är på väg att lämna EU blir Tyskland det naturliga samarbetslandet.

- Dessutom liknar tysk och svensk industri varandra, säger han.

Fler elvägar

Tyskägda Scanias vd Henrik Henriksson är inne på samma spår. Scanias och Siemens elektrifierade väg mellan Sandviken och Gävle (elväg baklänges) hamnade i fokus på ländernas toppmöte. Den har varit i provdrift i åtta månader och skulle kunna bli lönsam med rätt politiska beslut, enligt Henrik Henriksson.

- I år kommer vi att bygga ut fler sträckor både i Tyskland och Sverige, säger han.

17 procent av alla koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn.

- Vi är en del av problemet, men vi vill vara en del av lösningen, säger Henriksson.

ANNONS

Fakta: Avtalet i korthet

Mer konkret innebär avtalet att Sverige och Tyskland tillsammans kommer att genomföra en studie kring elvägar. Samarbetet mellan testanläggningar kommer att förstärkas samtidigt som man är överens om att stärka digitaliseringen av små och medelstora företag. Tanken är att svenska och tyska företag ska matchas mot varandra för att kunna utbyta erfarenheter.

Källa: Regeringen

ANNONS