Elprischocker gav nya tjänster

ANNONS
|

Den senaste är ett företag som för kundernas räkning kontinuerligt handlar upp el och beslutar när och hur mycket ström som ska köpas. Elatons inköp pågår ständigt och målet är att leverera ett stabilt och lågt elpris till bolagets kunder. Poängen är att man som enskild elkund inte behöver bry sig.

–Det är bra för kunderna att de här nya tjänsterna lanseras. De kan säkert vara lönsamma, men det vet man ju inte på förhand. Men liksom med bolån tar man råd av någon som är duktig på området, säger Tommy Johansson, avdelningschef på Energimarknadsinspektionen.

–Elatons idé påminner en del om den tjänst Kundkraft tillhandahåller.

ANNONS

Stark förhandlingsposition

Kundkraft, som varit i gång sedan 1999, har genom sina drygt 180000 medlemmar en stark förhandlingsposition gentemot elhandlarna.

De gamla elavtalen rörligt pris eller bundet på viss tid, har kompletterats med "rörligt med pristak", "vintersäkrade" och "mixade" avtal.

–Vintersäkrade avtal har blivit ganska populära. De innebär att man binder en del av förbrukningen under just vinterhalvåret. De vanligaste mixade avtalen består av en rörlig och en fast del, vanligen med hälften var, säger Johansson.

Som ansvarig för myndighetens sajt elpriskollen.se berättar han att de mixade avtalens priser snart också kommer att kunna jämföras på sajten.

Expert bevakar

Telge Energi har under våren lanserat "fondavtal" som innebär att man går samman med andra konsumenter och låter en expert dagligen bevaka elmarknaden.

–Fondavtal ger privatkunderna samma möjligheter som företagskunderna, säger Telge Energis vd Johan Öhnell.

Man kan också köpa in sig i ett vindkraftverk och därigenom bli sin egen elproducent.

–Vi har omkring 1300 kunder som köpt andelar i vindkraft och i Sverige finns omkring 20000. Efter den här vintern har intresset ökat med argumentet att man vill bli oberoende och fri från elproducenterna. (TT)

ANNONS